HNS traži smjenu Kuščevića i hitan koalicijski sastanak

HNS, HDZ-ov strateški partner u Vladi, tražit će od premijera Plenkovića hitan koalicijski sastanak jer inzistira na odlasku HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića iz Vlade, ali bi mogao predložiti i širu rekonstrukciju koja bi podrazumijevala odlazak i ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, objavio je u subotu Večernji list.

Dnevnik navodi da im je to potvrđeno u vrhu HNS-a, a HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar zahtjev stranke o odlasku Kuščevića, doznaje Večernji list u HNS-u, iznijet će u nedjelju na konferenciji za novinare u Sv. Martinu na Muri gdje se održavaju Središnji odbor i Predsjedništvo HNS-a.

HNS-ovci će tražiti da se sastanak održi odmah u ponedjeljak. U HNS-u ne ulaze u kaznenu odgovornost ministra Kuščevića kada je riječ o aferama koje se vežu uz njegovo bogaćenje, preprodaju i prenamjenu zemljišta dok je bio načelnik na Braču, ali smatraju da je već sam trebao dati ostavku zbog moralne i političke odgovornosti jer njegove afere opterećuju i čine štetu Vladi, ističe dnevnik.

“Ako se pokaže da je zaista bilo kriminala u Kuščevićevu mešetarenju nekretninama, morat će odmah otići. U svakom slučaju, on iz Vlade mora otići, a idealan trenutak za rekonstrukciju Vlade je rujan kada ministrica Marija Pejčinović Burić postaje glavna tajnica Vijeća Europe. Na Kuščeviću inzistiramo, a o široj rekonstrukciji, koju također predlažemo, odlučit će Plenković”, rekao je Večernjem izvor iz vrha HNS-a.

U HNS-u smatraju da je ministrica Žalac treba otići iz Vlade zbog afera koje se uz nju vežu, a ministar Kujundžić zbog loših rezultata u zdravstvu. Budući da premijer Plenković ne želi da se uspjeh ministrice vanjskih poslova povezuje s rekonstrukcijom Vlade, postavlja se pitanje što će HNS učiniti odbije li Plenković njegov zahtjev za smjenu Kuščevića, odnosno je li spreman na odlazak iz Vlade.

“Polako, smatramo da će Plenković ići u rekonstrukciju, a ne bude li doista htio, najesen je moguće svašta”, odgovorili su Večernjem listu u vrhu HNS-a.

Komentiraj