HNS traži izmjenu Zakona o obnovi Grada Zagreba: “Zagrepčanima jednaka prava kao i ostalim građanima Hrvatske”

HNS Grada Zagreba preko svog saborskog zastupnika Predraga Štromara uložio je amandman za izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, kako se ne bi dogodilo da će jedino ljudi s ovog područja, prvenstveno Zagrepčani, morati participirati s dvadeset posto u obnovi svojih oštećenih kuća i zgrada.

“Svi drugi gradovi, sva druga stradala mjesta će biti oslobođeni od sufinanciranja u obnovi u potresu oštećenih objekata jedino će Grad Zagreb i građani Zagreba morati plaćati svojih dvadeset posto. Grad Zagreb, Gradska uprava i gradonačelnik Bandić nisu se sjetili ništa poduzeti po tom pitanju – zaštiti svoje građane i izjednačiti ih po pravima sa svim drugim građanima u Hrvatskoj. Zagrepčani plaćaju najveći prirez u državi od 18 posto, visoke komunalne naknade, preskupu vodu i parking, plaćaju spomeničku rentu, čime su ionako već preplatili “kvalitetu svog života u Gradu Zagrebu”, rekao je za Nacional.hr predsjednik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir.

 

Renata Škudar/Nacional

Amandman je predan krajem prošlog tjedna i HNS u njemu traži izjednačavanje građana Zagreba s građanima Sisačko – moslavačke županije te građanima Zagrebačke i Krapinsko -zagorske županije jer je dio njih zahvaćen odlukom o proglašenju katastrofe i oslobođen od participacije.

“Tražimo to na način da 80 posto troškova obnove za domove Zagrepčana podmiri država, a dvadeset posto Grad Zagreb. To terećenje od dvadeset posto od građana se ne bi u većini slučajeva moglo naplatiti pa je zakon predvidio postavljanje hipoteka na privatnu imovinu te će ionako u tim slučajevima, odnosno na taj način, podmiriti i tih dvadeset  posto. Dakle, tu nema ušteda za državni proračun te je stoga nepotrebno inzistiranje na participaciji građana ili postavljanje hipoteka. Osim toga, ukidanjem te obaveze participiranja u bitnom se smanjuje dokumentaciju i administrativni posao. Isto tako na taj se način ubrzavaju procesi obnove a  to znači i tisuće hipoteka manje u gruntovnici”, pojasnio je za Nacional.hr Željko Uhlir.

Uhlir naglašava da će HNS biti ustrajan u svom zahtjevu za izmjenama Zakona o obnovi Grada Zagreba i i okolice. U tijeku su su razgovori s koalicijskim partnerima,  prvenstveno HDZ-om. “Nadamo se kvalitetnom rješenju za naše građane” , zaključio je Uhlir.

 

 

Komentiraj