Iz HNS-a su u srijedu zatražili od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i njezina ureda da što prije obavijeste hrvatsku javnost o detaljima predsjedničina posjeta SAD-u, prozivajući ju da netransparentnim ponašanjem šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama ispred Bijele kuće “sramoti Hrvatsku”.

“S obzirom da ni četvrti dan nakon povratka predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović iz Sjedinjenih Američkih Država ni predsjednica, ni njen ured nisu obavijestili hrvatsku javnost o detaljima posjeta, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati zahtijeva da to učine što prije. Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar-Kitarović šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku, dovodeći njene građane u vrlo neugodan položaj”, navode iz HNS-a u priopćenju.

Krajnje zabrinjavajućim ocjenjuju što je u Hrvatskoj, kao zemlji koja slijedi demokratske prakse i ima demokratski izabrane institucije, i tjedan dana nakon posjeta SAD-u potpuno nepoznato i nejasno je li predsjedničin put službene ili privatne naravi, “s obzirom da niti je transparentno i jasno najavljen, niti su navedene prateće aktivnosti posjeta”. Jasno je vidljivo i, dodaju, da predsjednica taj posjet nije uskladila ni s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ni s Vladom, na što je obvezuje Ustav RH, “a što jasno pokazuje razinu neznanja i lošeg funkcioniranja vanjske politike Republike Hrvatske”.

“Jesu li se predsjednica države i njezin ured zapitali što takvo ponašanje govori o Hrvatskoj? Zašto predsjednica države radi posao veleposlanika i eventualno državnih tajnika i stoji pred vratima nadajući se da će je netko primiti? Je li predsjednica države svjesna štete koju svojim ponašanjem nanosi Hrvatskoj i njenim građanima? Je li svjesna da, osim što ni na koji način ne zastupa ni jedan hrvatski interes i narušava dignitet institucije predsjednika/ce države, svojim odnosom prema instituciji koju zastupa dovodi do situacije u kojoj građani nepovratno gube povjerenje u sve demokratske institucije”, pitaju u HNS-u.

Upozoravaju kako je loše pripremljeno i iskomunicirano putovanje dodatno pogoršao “pokušaj popravljanja situacije predstavljanjem putovanja kao ‘niskoprofilnog’ i ‘privatnog sa službenim kontaktima'”, posebno kada se uzme u obzir da je plaćeno novcem poreznih obveznika.

“Zato pozivamo predsjednicu i njezin ured da pokažu minimum transparentnosti i poštivanja hrvatskih građanki i građana i objasne što je predsjednica njihove države radila u SAD-u, s kojim političarima i službenicima je razgovarala i koliko je to koštalo porezne obveznike, koji ne bi trebali plaćati privatna putovanja političkim dužnosnicima”, zaključuju iz HNS-a u priopćenju.

Komentiraj