HNS protiv prijedloga Obiteljskog zakona i predlaže njegovu doradu

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Liberalni demokrati (HNS) neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je pušten u javnu raspravu, priopćiila je u četvrtak ta stranka koja smatra da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, pa predlaže da se taj zakonski prijedlog povuče i doradi.

“Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Novim prijedlogom zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, a u isto vrijeme u Hrvatskoj je čak 80 tisuća parova neplodno”, upozorio je HNS koji pita i što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete.

HNS je poručio da su u hrvatsku Vladu “unijeli liberalni svjetonazor te će uvijek stajati na braniku ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i prava na privatnost i odabir životnoga stila”.

Predložili su da se prijedlog zakona povuče iz javne rasprave na doradu kako nepotpuna rješenja ne bi dodatno izazvala lošu percepciju u javnost. Smatraju da je vrijeme da se promjeni praksa kojom se prijedlozi zakona odmah nakon radnih tijela puštaju u javnost i na taj način izazivaju zbrku u javnosti.

“Osjetljiva ideološka i svjetonazorska pitanja moraju se shvatiti ozbiljno, sve ostalo šteti svakoj osobi pojedinačno, ali i društvu u cjelini”, stoji u priopćenju HNS-a.

Komentiraj