Anto Magzan/PIXSELL

HNS: Predsjednica i premijer ugrozili funkcioniranje obavještajnog sustava

– Iz HNS-a su u srijedu prozvali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da su, nerješavanjem pitanja ravnatelja SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ugrozili funkcioniranje obavještajnog sustava što je je cijelu zemlju, upozoravaju, učinilo ranjivom s obzirom na aktualne terorističke prijetnje Europi.

“U trenutku kada je Hrvatska izložena općoj ugrozi zbog stanja borbe protiv terorizma, ali i zbog svoje geopolitičke pozicije, želimo upozoriti kako zemlja još uvijek nema riješeno pitanje ravnatelja središnje obavještajne agencije i ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost”, poručuje u priopćenju HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

Podsjeća kako su prošla gotovo dva mjeseca otkad je predsjednica potpisala rješenje o smjeni Dragana Lozančića s mjesta ravnatelja SOA-e, što je samo pokazalo, kaže, da je to bila ne samo ishitrena odluka, nego i neodgovoran način na koji je donesena, jer još uvijek nema supotpisa premijera.

“To je presedan u našoj povijesti jer je taj potez predsjednice države ugrozio funkcioniranje obavještajnog sustava i čitave obavještajne zajednice. Umjesto da je cijelu stvar dogovorila daleko od javnosti sa supotpisnikom, odnosno premijerom, i da su to obavili onako kako zakoni nalažu, oni su ugrozili čitavu zajednicu u trenutku koji je vrlo ranjiv za našu zemlju”, navodi HNS-ov zastupnik..

Ističe kako je takvo ponašanje neodgovorno te svjedoči da ključne sastavnice državne vlasti nisu niti koordinirane, niti provode jedinstvenu državnu politiku. “To nije dobro za Hrvatsku i svjedoči ne samo manjku komunikacije, nego i rivalitetu, a ako se tome doda i rivalitet u koji se uključuju prvi i drugi potpredsjednik Vlade, ispada da smo zapravo svi taoci jednog pokera asova koji nije u stanju završiti ovu partiju”, zaključuje Beus Richembergh.

Komentiraj