HNS, predložit će Vrdoljak, ostaje u Plenkovićevoj koaliciji

Završena je bilaterala Plenkovića i Vrdoljaka.

Vrdoljak je nakon izlaska s tog sastanka novinarima rekao da je premijer Plenković prihvatio HNS-ov prijedlog rješenja da se u idućoj godini, pored najavljenog rasta osnovice (6,12 posto), povećaju i koeficijenti za dva posto od 1. srpnja, javlja Dnevnik.hr.

“Moj prijedlog će biti da prihvatimo prijedlog premijera i dođemo sutra na sjednicu Vlade”, rekao je Vrdoljak uoči odlaska na sjednicu Predsjedništva HNS-a.

Nakon koalicijskog sastanka, a zatim i bilateralnog sastanka HDZ-HNS, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je novinare o dogovoru s HNS-om i izrazio nadu da će se i sindikati koji su u štrajku vratiti za pregovarački stol.

“Mi idemo pred Sabor sa rebalansom proračuna, proračunom, setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i zakonom o blagdanima. Oko toga postoji konsenzus i svi članovi koalicije su se usuglasili da su prijedlozi dobri i da ih podržavaju”, otkrio je nakon koalicijskog i sastanka s HNS-om predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Nakon zajedničkog sastanka razgovarali smo s predstavnicima HNS-a. Dogovorili smo da idemo s tekstom proračuna kakav je Vlada predvidjela, a dogovorili smo se da se ubrza rad na Uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30.lipnja, javlja N1.

Znači ono što je najavio predsjednik Vlade da želi za iduću godinu 2+2+2 i da se u brzo vrijeme riješi pitanje uredbe o koeficijentima.

Kako bi stvorili jedan pozitivan pritisak na izradu uredbe odlučili smo kako u slučaju da ona ne bude donesena do 30.6 da bi išli s dva posto gore za one resore koji su potplaćeni, a to su policija i prosvjeta”, istaknuo je Jandroković.

Kaže da će razgovarati sa sindikatima i vjeruje da je ponuda dobra. A kao dodatni osigurač nude dva posto povećanje koeficijenta ako ne bude uredba gotova do kraja lipnja 2020.

Tvrdi da šest posto koji su sindikati tražili i dobijaju, a uredba će biti do 30.6. jer se poslu mora pristupiti ozbiljno i odgovorno nakon što proteklih 30 godina nije nađen adekvatan sustav plaćanja u državnom i javnom sektoru.

Komentiraj