HNS ‘Plenković je svjesno obmanuo javnost o plagijatoru Barišiću’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HNS se danas putem priopćenja za medije osvrnuo na jučerašnji intervju Andreja Plenkovića. Optužio ga je kako je u intervjuu obmanuo javnost i svjesno lagao o aferi plagijator.

Priopćenje HNS-a u nastavku prenosimo u cijelosti.

“U sinoćnjem intervjuu u dnevniku jedne nacionalne televizije, predsjednik Vlade Andrej Plenković obmanuo je javnost, ali i svjesno lagao o aferi plagijator ministra Barišića.

U intervjuu je na pitanje zašto štiti dokazanog plagijatora ministra Barišića, premijer odgovorio: “…radi se o tekstu koji je napisan 2008., kojeg je on sam korigirao 2009. prije nego što je bilo tko pokrenuo postupak pred bilo kojim etičkim povjerenstvom, prije svega Sveučilištem; da su Sveučilište u Splitu i Zagrebu reagirale u prilog Barišiću…“, što je nedvosmislena laž koju je jasno istaknuo tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Bjeliš naglasivši kako „Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu omogućava Etičkom savjetu Sveučilišta pokretanje postupaka samo ako se njima obuhvaćaju zaposlenici i studenti Sveučilišta u Zagrebu.“

“Premijer laže”

Također, tadašnji rektor objasnio je kako se mišljenje spomenutog Povjerenstva ne može odnositi na ministra Pavu Barišića. On je, u vrijeme podnošenja prijave, bio zaposlenik Sveučilišta u Splitu pa zagrebačko sveučilište nad tom prijavom nije imalo nikakve ingerencije. Kako je naglasio Bjeliš, kada bi se takva mišljenja i donijela, bila bi neutemeljena, i prema tome ništavna.

Isto tako, tadašnja predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, Vesnica Garašić, kazala je kako „nijedno etičko tijelo Sveučilišta u Zagrebu nije bilo nadležno da u slučaju ministra Barišića pokreće ili donosi svoje mišljenje, budući da nije bio zaposlenik Sveučilišta u Zagrebu.“

Što je dodatno dokazuje premijerovu laž s obzirom da ove dvije izjave Vlada nikad nije demantirala.

Osim što je svjesno lagao u intervjuu, kapetan Titanik Vlade, obmanuo je javnost svodeći aferu na jednu jedinu fusnotu (koja je ionako sama po sebi dovoljna), a jasno je da se radi o čak devet prijestupa među kojima se nalazi i copy/paste s Wikpedije te pogrešno napisano ime autora jer se u tekstu iz Wikipedije prezime filozofa Fukuyame navodi na pogrešan način: “Fukayama”.

“Potpuni gubitak kompasa”

Nazivati „honeymoon temom“, jedan skandal u kojem je ministar znanosti i obrazovanja plagijator je u potpunosti gubitak kompasa od strane premijera. Pitajte učitelje, profesore, znanstvenike koji rade s našom djecom kakav osjećaj imaju kad je njihov ministar plagijator. Kakav autoritet oni imaju prema našim učenicima i studentima ako je to „honeymoon tema“?

Za kraj, nedopustivo je da premijer daje vlastita alternativna tumačenja nedvosmislenih činjenica i tako narušava legitimitet najviših tijela poput Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, imenovanih od strane Sabora.

Zbog svega navedenog, jasno je da je riječ o običnoj Titanik Vladi s kapetanom koji je izgubio kompas, kao i svaku vrstu autoriteta i vjerodostojnosti te nas opasno vodi prema santi leda”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj