Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati u srijedu su oštro osudili svaki oblik nasilja, posebno prema ženama, djeci i starijim osobama, ali i svaki oblik nasilja prema slabijima i drugačijima. U priopćenju navode kako se radi o slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, ali i svim ostalim sličnim slučajevima.

“Nužno je provjeriti svaku sumnju u obiteljsko nasilje i zaštititi svaku osobu koja je ugrožena, a osobe kod kojih se potvrdi da su nasilne ne bi smjele obnašati nikakve javne dužnosti.

Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti program svih političkih stranaka, platforma koja nema alternativu, a pravosudne institucije moraju takve slučajeve kazniti sukladno zakonskim propisima.

Klub zastupnika HNS-a je i povodom nedavnog Nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama još jednom iz Hrvatskog sabora pozvao na ratifikaciju Istanbulske konvencije, a to činimo i ovim putem, jer vremena za čekanje nema, a brojke su zastrašujuće”, navode iz HNS-a.

Podsjećaju kako je u Hrvatskoj u posljednjih deset godina ubijeno više od tristo žena, a policija je dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja. Dodaju i kako je svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva obiteljskog nasilja, dok je samo u prvih osam mjeseci ove godine ubijeno osam žena.

“O nasilju ne treba šutjeti, jer takvi postupci nemaju opravdanja, a ovom prilikom pozivamo žrtve, ali i promatrače da nadležnim institucijama prijave svaki oblik nasilja, jer šutnjom i nečinjenjem postajemo suučesnici nasilnicima koji u tom slučaju prolaze nekažnjeno”, zaključuju iz Hrvatske narodne stranke.

Komentiraj