HNS: Niko Kranjčar ambasador EP U-17 u Hrvatskoj

FaH

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Niko Kranjčar bit će ambasador Europskog prvenstva za igrače do 17 godina koje će se od 3. do 19. svibnja održati u Hrvatskoj, najvećeg događaja koji je HNS organizirao od samostalnosti, objavljeno je u ponedjeljak.

“Lijepo je biti ovdje, dobro se osjećam. Oporavak od ozljede teče po planu. Moje su uspomene na mlađe hrvatske kategorije divne, osvojio sam broncu s reprezentacijom U-16 2001. godine i naravno da sam se odazvao pozivu HNS-a. Prelijepo je bilo igrati u mlađim kategorijama i velika mi je čast i zadovoljstvo biti nogometni ambasador ovog natjecanja. Zadaća mi je promotivna, a sve radim u dogovoru sa svojim klubom kako bih bio spreman za nastupe u idućoj sezoni”, najavio je Kranjčar koji je ove sezone član škotskog velikana Rangersa, ali zbog ozljede nije nastupao od sredine listopada.

“Izrazito nam je drago da je Kranjčar pristao biti ambasador, on nam je bio prvi, idealan izbor s obzirom da je osvojio europsku broncu s reprezentacijom U-16, da je seniorski reprezentativac s puno nastupa i golova za Hrvatsku te da je još uvijek aktivan igrač. Sreća u nesreći jest da zbog ozljede ima vremena za ambasadorsku ulogu, a želimo mu brz oporavak”, izjavio je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Hrvatsku U-17 reprezentaciju vodit će izbornik Dario Bašić, koji ističe kako je sportski dio priprema morao biti specifičan s obzirom na izostanak nastupa u kvalifikacijama.

“Sudjelujemo na raznim turnirima, a završne pripreme kreću u travnju. Svima nama koji radimo s mlađim kategorijama cilj je isprofilirati nekolicinu pravih igrača te im omogućiti pravilni razvoj, a rezultate ćemo vidjeti za nekoliko godina. Imamo ovog tjedna i utakmice s Ukrajinom kako bismo dobili završnu sliku o kadru za Europsko prvenstvo, s obzirom da je kostur momčadi već poznat. Na Europskom prvenstvu želimo odigrati tri kvalitetne utakmice u skupini te potom izboriti drugi krug, a tada mogu presuditi brojni čimbenici te je sve moguće. Trenutačno su u Europi najsnažniji Englezi, Portugalci, Francuzi, Španjolci i Nijemci. Možda su ove godine Englezi stepenicu više od ostalih”, rekao je Bašić.

Preostalih 15 sudionika ovogodišnjeg EP-a U-17 bit će poznato nakon što se odigra osam kvalifikacijskih turnira diljem Europe od 10. do 28. ovog mjeseca. Plasman u Hrvatsku osigurat će svih osam pobjednika skupina u kojima će biti po četiri reprezentacije te još sedam najboljih drugoplasiranih reprezentacija na osnovu rezultata protiv prvih i trećih sastava u skupinama.

Ždrijeb skupina na EP održat će se 3. travnja u Zagrebu. Za sada je poznato kako će se utakmica otvaranja u kojoj će nastupiti Hrvatska bit će na riječkoj Rujevici, a finale u Varaždinu.

Susreti Europskog prvenstva igrat će se u Rijeci, Kostreni, Zaprešiću, Lučkom, Velikoj Gorici, Sesvetama te Varaždinu.

Komentiraj