HNS: Ne isključujemo kaznenu prijavu protiv Petrova i Panenića zbog klevetanja Vrdoljaka

Davor Javorovic/PIXSELL

Iz HNS-a su u petak poručili kako ne isključuju podnošenje kaznene prijave protiv čelnika Mosta Bože Petrova i Tomislava Panenića zbog klevetanja njihova predsjednika Ivana Vrdoljaka, prozivajući Petrova da prijeti sudskim progonom političkim konkurentima kada spominje kaznenu prijavu protiv Vrdoljaka, koju je podnio Panenić kao njegov nasljednik na čelu Ministarstva gospodarstva.

“Nastavno na tvrdnju Bože Petrova: ‘Mislim da Vrdoljak zna što mu se sprema pa prema tome u posljednje vrijeme, koliko vidi, zagovara i veliku koaliciju, ne bi li se nekako sačuvao’, pitamo se kako to da u zemlji u kojoj postoji ustavna trodioba vlasti između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, Božo Petrov kao tehnički potpredsjednik Vlade iznosi prijetnju sudskim progonom političkim konkurentima za neimenovani krimen? Ivanu Vrdoljaku ne treba politička funkcija da ‘bi se sačuvao’, jer mu ni ne prijeti ništa osim klevete političkih protivnika”, poručuju iz HNS-a u priopćenju

Ističu kako je Petrov u intervjuu RTL-u u četvrtak navečer na Vrdoljakov račun iznio niz uvredljivih i sramotnih neistina, primjerice kada je izjavio kako bi za Vrdoljaka “jako puno trebala značiti kaznena prijava koja je podnesena zbog načina na koji je vodio ministarstvo”.

Protiv Ivana Vrdoljaka nije podnesena nikakva kaznena prijava, jer se tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, znajući da nema osnove za kaznenu prijavu, nije usudio podnijeti da se ne bi suočio s vlastitom prijavom za kazneno djelo lažnog prijavljivanja. Ali, nije propustio priliku obmanuti javnost blaćenjem političkog protivnika, ostavljajući u javnosti privid da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivana Vrdoljaka. Zbog svega navedenog nije isključena mogućnost da će se i Božo Petrov i Tomislav Panenić suočiti s kaznenom prijavom za klevetu, jer političke protivnike možete ne voljeti, možete ih i prezirati, ali nemate ih pravo klevetati”, navode u HNS-u.

Naime, Panenić je sredinom kolovoza izjavio da je zbog nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora po javnim pozivima Ministarstva gospodarstva za 2015. godinu podnosi prijavu DORH-u, USKOK-u i policiji protiv ljudi koji su sudjelovali u povjerenstvima za dodjelu tih potpora i koji su potpisivali odluke o njihovoj dodjeli, uključujući i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Iz HNS-a Petrova optužuju da je lagao kada je, na tvrdnju RTL-ove novinarke da je ciljano zaštitio od kaznenog progona svog stranačkog prijatelja Mara Kristića i dao mu saborski imunitet, odgovorio da nije upoznat s tim slučajem.

“Božo Petrov laže kad kaže da ne zna je li njegov stranački kolega kazneno gonjen, jer mu omogućava saborski imunitet i ne pristaje da mu se taj imunitet u Saboru skida. Da cijela situacija bude još tragičnija, to ni ne smatra bitnim jer ‘poznaje gospodina Mara’ i zna ‘da se radi o izuzetno časnoj osobi’. Drugim riječima, nije bitno što o Mostovcima misli hrvatsko pravosuđe, bitno je što o njima misli Božo Petrov. Po istom načelu Petrov se obračunava i s političkim neistomišljenicima – ni za njih nije bitno što misli pravosuđe, nego je bitno što o njima misli Petrov”, zaključuju u HNS-u.

Komentiraj