HNS napustila trećina sisačkog članstva; nezadovoljni i udaljavanjem od SDP-a

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nezadovoljni vođenjem sisačkog ogranka HNS-a te udaljavanjem od SDP-a, uz kojega su dobili prošle lokalne izbore u Sisku, 105 članova od njih ukupno 330 napustilo je stranku, što su njihovi predstavnici u utorak na konferenciji za novinare demonstrirali  pokazujući stotinjak članskih iskaznica koje će vratiti u stranačku središnjicu.

Među njima su i mnogi stranački dužnosnici, čelnici stranačkih tijela i gradski vijećnici, koji kao glavne razloge napuštanja stranke navode nedostatak programa rada, neaktivnost ogranaka, izostanak demokratske rasprave, autokratsko vođenje gradskog Predsjedništva. Smeta ih i bojkotiranje sjednica Gradskog vijeća te udaljavanje od SDP-a kao koalicijskog partnera s kojim su dobili izbore.

Vukušić: Spremni smo vratiti kad se za to steknu uvjeti

Kako je rekao već ranije iz stranke isključeni gradski vijećnik Nenad Vukušić, to ne znači da okreću leđa HNS-u, nego sadašnjem vodstvu gradskog ogranka u koji su se spremni vratiti kad se za to ostvare uvjeti.

“Formalno, gradsko čelništvo HNS-a s predsjednikom Vladom Andučićem podržava vladajuću koaliciju, a istovremeno je rastura. Posljednji istupi čelništva HNS-a bili su bez dogovora s partnerima, iako smo se na to obvezali. S našim smo se primjedbama već obraćali središnjici stranke, ali ona nije nikada reagirala. Mi ćemo i na lokalnim izborima, sada kao pojedinci bez stranke, podržati lijevu koaliciju”, najavio je Vukušić.

O nedostatku sadržaja rada, zapostavljanju rada stranačkih tijela, nedemokratičnosti i drugim problemima u sisačkom HNS-u govorili su i Mijo Džafo, koji je sam napustio stranku, te bivša gradska vijećnica Nevenka Matić, koja je pod suspenzijom.

Andučić: Sisačka podružnica HNS-a uredno radi

Predsjednik sisačkog HNS-a i aktualni dogradonačelnik Vlado Andučić, inače kandidat za HNS-a gradonačelnika Siska na predstojećim lokalnim izborima, osporava legitimitet skupini bivših članova stranke, od kojih je, kaže, veći broj već isključen iz stranke ili pod suspenzijom.

“Mogu samo reći da sisačka podružnica HNS-a i sva njezina tijela uredno rade. Nikada nije zaprimljen zahtjev članstva ili kojeg ogranka vezan uz nezadovoljstvo članstva oko politika HNS-a i njihovoj provedbi na lokalnoj razini. Problemi, ako ih ima, razmatraju se na stranačkim tijelima, prvenstveno na predsjedništvu podružnice koje donosi sve odluke sukladno Statutu HNS-a. O broju članova koji istupaju iz stranke očitovat ćemo se kada dobijemo njihova imena i prezimena. Svakako da ćemo sa njima obaviti razgovore i vidjeti što je u pitanju”, priopćio je Andučić i kolegicama i kolegama koji su napustili HNS zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

Komentiraj