HNS na seminar UEFA-e poslao osuđenu osobu

Hrvatski nogometni savez (HNS) proteklog tjedna ponovno se odlučio na kadrovski potez koji se može protumačiti u najmanju ruku kao dvojben, ali i kao neka vrsta provokacije UEFA-e kao organizacije koja dugo vremena pokušava uvesti transparentnost i očistiti svoje redove od korupcije i svih drugih oblika nezakonitosti. Na njen seminar u sklopu programa nogometnog integriteta, posvećen borbi protiv namještanja utakmica, delegirala je osuđenu osobu, doduše još uvijek nepravomoćno. Radi se o Miroslavu Markoviću, bivšem dugogodišnjem policajcu koji od siječnja 2016. obavlja dužnost povjerenika za sigurnost u HNS-u.

Savez je o ovom potezu čak obavijestio javnost i pojasnio da je seminar uvod u opširni događaj koji će na istu temu biti održan tijekom ove godine. ‘’Sudionici su upoznati s ključnim modelima namještanja utakmica u međunarodnim okvirima, edukacijom i prevencijom, zatim kladioničarskim tržištem i pristupom informacijama te međunarodnom suradnjom na području istraživanja, ispitivanja i pravosudne prakse’’, objavio je HNS. Miroslav Marković nepravomoćno je osuđen u studenome 2018. godine jer je ranije, kao jedan od načelnika u Policijskoj upravi zagrebačkoj, odavao povjerljive policijske informacije. Za svoje prijatelje neovlašteno je provjeravao jednu osobu iako, kako stoji u presudi, nije bilo sumnje da je ona počinila neko kažnjivo djelo niti je postojala ikakva pravna osnova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova za njenu provjeru. Te podatke potom je prenosio svojim prijateljima koji su bili poslodavci pa je ta osoba ostala bez posla.

Marković je od 13. travnja 1992. godine do 31. prosinca 2015. godine bio zaposlen u MUP-u RH u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ), gdje je prošao put od policajca do načelnika policijske postaje. Od 2006. kontinuirano je radio na poslovima osiguranja javnih okupljanja, posebno nogometnih utakmica, a od 2012. intenzivno radi na problematici sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima. Od 2013. godine bio je voditelj Operativne grupe PUZ-a za provedbu strateškog cilja po pitanju smanjenja nereda na sportskim natjecanjima, a od te godine je bio voditelj Službe za osiguranja PUZ-a, član Strateške grupe PUZ-a te zapovjednik zasebne policijske postrojbe PUZ-a. Policijski sustav napustio je prije nego što će mu biti izrečena sudska presuda i, kao i niz visokopozicioniranih osoba iz zagrebačke policije, karijeru potom nastavio u nogometnim krugovima – u HNS-u i Dinamu Zdravka Mamića.

Delegiranje moralno kompromitiranih osoba na važne zadatke nije nepoznato Hrvatskom nogometnom savezu, dapače: u njegovu sustavu još uvijek je zaposlen Damir Vrbanović, nepravomoćno osuđen i pravomoćno optužen s braćom Mamić za ozbiljne kriminalne radnje i udruživanje u nogometnu zločinačku organizaciju. HNS ga je nedavno poslao na konferenciji posvećenu zaštiti i sigurnosti na nogometnim utakmicama i ondje predstavio kao svog ‘’direktora’’, a čak je vijest o tome objavio na svojim službenim stranicama.

Komentiraj