PIXSELL

HNS i HSLS suparnici u bitki za Zagreb, ali idu skupa na parlamentarne izbore

Rezultati tajne ankete koju je naručio HSLS čini se da daju Sandri Švaljek čak 25 posto glasova u utrci za zagrebačku gradonačelnicu, a iako bi to moglo ugroziti poziciju Anke Mrak Taritaš, HSLS i HNS započeli su preliminarne razgovore o okupljanju centra na sve izglednijim izvanrednim parlamentarnim izborima

Sandra Švaljek prema internoj anketi koju je za potrebe njezine kandidature na izborima za gradonačelnicu Zagreba naručio HSLS, trenutno dobiva 25 posto glasova, svega nekoliko postotaka manje od Milana Bandića. Ispričao je to za Nacional visoki izvor iz HSLS-a koji tvrdi da kandidatkinja HNS-a Anka Mrak Taritaš prema toj anketi osvaja 10 posto glasova, SDP-ov Davor Bernardić šest posto, a HDZ-ov Andrija Mikulić manje od pet posto glasova. U HNS-u pak smatraju da rezultati te ankete nisu posve mjerodavni te da će se, ako i postoji, prednost Sandre Švaljek ispuhati kad počne prava kampanja.

“Čim je Sandra Švaljek ušla u igru, Anka Mrak Taritaš, koja je do tada bila glavna favoritkinja, je pala. To je bio jedan od razloga što smo odlučili sa Sandrom već sada krenuti u kampanju”, izjavio je za Nacional visoki izvor iz HSLS-a koji je podržao Sandru Švaljek kao nezavisnu kandidatkinju. Objava njezine kandidature uslijedila je svega nekoliko dana nakon što je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dao ostavku na mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, rekavši pritom da odlazi zbog milijunskih šteta koje su građanima nanijele odluke gradskih vlasti koje nije mogao kontrolirati, poput nedonošenja GUP-a, privođenja bivšeg gradskog pročelnika Zvonimira Šostara te najnovijeg natječaja za nabavu automobila vrijednog oko 55 milijuna kuna. Kosor je ujedno rekao kako je čuo da će se dogoditi i neka nova “uhićenja”.

“JEDNOSTAVNO NE MOŽEMO BITI U TAKVOJ SURADNJI u Gradskoj skupštini, gdje svakoga tjedna uhićuju nekoga iz gradske uprave zaposlenog prije godinu, dvije, pet, petnaest i tako dalje. Jednostavno sam iscrpio sve pozitivne mogućnosti svoga djelovanja i časno Zagrepčanima i Zagrepčankama podnosim ostavku na mjesto predsjednika skupštine”, rekao je Kosor. Nekoliko dana nakon toga zastupnik BUZ-a u Saboru Milivoj Špika napustio je klub HSLS-a i prešao u klub Milana Bandića te je izjavio da je već složena nova saborska većina. Ali, realno, nikakvog stvarnog preslagivanja nije bilo zato što saborska većina HDZ-a, odnosno Domoljubne koalicije, ne ovisi ni o Špiki ni o Bandiću. U političkim krugovima taj se potez protumačio kao pokušaj “bildanja” pozicije Milana Bandića, odnosno umjetnog jačanja njegove političke pozicije, a možda i kao pokušaj skretanja pažnje javnosti s tema kao što su “afera konzultantica” ili privatizacija Podravke. HSLS-ov zastupnik u Saboru Dario Hrebak odmah je poručio da HSLS neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju u kojem bi Bandić vodio glavnu riječ.

SVE TE DOGAĐAJE U OZBILJNIM POLITIČKIM KRUGOVIMA promatraju i kao određenu pripremu za eventualni izlazak HSLS-a iz Domoljubne koalicije. Ali Nacionalov visoki izvor iz HSLS-a tvrdi da to za sada nije opcija.

HSLS je već dva puta izlazio iz koalicija i za reputaciju naše stranke brzopleti izlazak iz Domoljubne koalicije sigurno ne dolazi u obzir. Ali činjenica je da se HSLS isto tako mora pozicionirati u slučaju novih izbora”, smatra taj izvor koji potpuno ne isključuje mogućnost izlaska HSLS-a iz Domoljubne koalicije u slučaju novih komplikacija ili afera koje bi toliko kompromitirale vodstvo HDZ-a ili njihove političke partnere da bi se izlazak iz koalicije činio kao jedino principijelno rješenje.

  • ‘ČIM JE SANDRA ŠVALJEK UŠLA U IGRU, pala je Anka Mrak Taritaš koja je do tada bila favoritkinja. To je bio jedan od razloga što smo sa Sandrom već sada išli u kampanju’, kaže izvor iz HSLS-a

“Novi izbori u ovom trenutku ne odgovaraju ni HDZ-u, ni Mostu, ni HSLS-u, jedino SDP-u, odakle najviše i dolaze spinovi o novim izborima”, tvrdi izvor iz HSLS-a koji međutim ne negira da vrh stranke u međuvremenu aktivno radi na scenariju u slučaju novih izbora.

“Ovih dana Darinko Kosor bi se trebao naći na ručku s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom”, rekao je Nacionalov izvor i time potvrdio tezu o postojanju plana za okupljanje nove platforme centra na predstojećim izborima. Kosor i vrh HSLS-a još uvijek nisu odlučili hoće li se pridružiti toj platformi, ali nitko u stranci nije ni posve odbacio tu ideju.

ISTOVREMENO, VRDOLJAK, KREŠO BELJAK I DRAGO PRGOMET, predsjednici HNS-a, HSS-a i HRID-a, vrlo su blizu postizanju dogovora o zajedničkom izlasku na izbore u slučaju da se oni održe prijevremeno, odnosno već najesen. U tu kombinaciju uključili bi se vrlo vjerojatno i IDS i HSLS, a zainteresirane su i neke druge stranke centra, poput Reformista Radimira Čačića. Nije isključeno da bi se takvoj inicijativi priključila i stranka Ive Josipovića Naprijed Hrvatska.

Činjenicu da intenzivno razgovaraju i međusobno i s predsjednikom HNS-a, potvrdili su za Nacional i Beljak i Prgomet.

“Nismo još razgovarali o konkretnim modelima i matematici, ali ako vidimo da postoji dovoljno jaka sinergija, sjest ćemo i razgovarati. U ovom trenutku postoji samo ideja, a prisjetili smo se i zajedničkog uspješnog izlaska na izbore 2000., kada su HSS, HNS, IDS i LS osvojili oko 25 mandata, s tim da je HSS osvojio najviše mandata, čak 17, u što je bio uključen i jedan mandat pripadnika nacionalne manjine”, rekao je za Nacional Beljak. On smatra da HSS na novim izborima može osvojiti najmanje pet mandata. Tvrdi da je HSS i na prošlim izborima mogao osvojiti puno više mandata da je bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg postigao bolji dogovor s Tomislavom Karamarkom te da trenutni broj mandata te stranke u Saboru ne predstavlja stvarnu sliku njihove snage.

Predsjednik HRID-a Prgomet također je za Nacional potvrdio da ozbiljno razgovara o mogućnostima suradnje na platformi centra za predstojeće izbore. “Istina je, razgovaram i s Vrdoljakom i s Kosorom i s Beljakom. U ovom trenutku riječ je o pojedinačnim sastancima, nismo se još našli zajedno, ali svima se ideja o zajedničkom izlasku na izbore čini dobra i prihvatljiva. Svjesni smo da se upravo mi možemo okupiti oko onih vrijednosti koje u ovom trenutku Hrvatskoj trebaju”, izjavio je Prgomet za Nacional.

Činjenica da bi se te stranke na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu mogle naći na suprotnim stranama, odnosno da će se glavna bitka voditi između HNS-a i HSLS-a, Prgomet ne vidi kao prepreku za njihovu suradnju na nacionalnoj razini. Štoviše, nije potpuno isključena ni mogućnost da bi se kao kandidat za gradonačelnika Zagreba mogao pojaviti upravo Prgomet.

  • IVAN VRDOLJAK, KREŠO BELJAK i Drago Prgomet, predsjednici HNS-a, HSS-a i HRID-a, vrlo su blizu postizanju dogovora o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, a u tu kombinaciju uključili bi se i IDS i HSLS

“Odluku o tome donijet će stranka na svojoj redovnoj jesenskoj skupštini”, rekao je Prgomet za Nacional. Iako on nije previše sklon ideji da se kandidira za gradonačelnika Zagreba, svjestan je da se političke okolnosti mijenjaju iz dana u dan te da njegova stranka, koja se za sada solidno pozicionirala u Saboru i uspjela održati svoj klub unatoč prelasku Gordane Rusak u HSLS, treba ojačati svoju poziciju i u Zagrebu.

“TRENUTNO ZAVRŠAVAMO KREIRANJE GRADSKOG ODBORA, a jedino što je sigurno jest da ćemo na lokalnim izborima imati svoju listu”, rekao je Prgomet.

On smatra da bitka na zagrebačkom nivou, gdje će se HSLS i HNS direktno sukobiti sa svojim snažnim kandidatkinjama za zagrebačku gradonačelnicu, neće nimalo utjecati na njihovu potencijalnu suradnju na nacionalnom nivou.

“Lokalni izbori imaju svoja pravila koja su nešto drugačija od izbora koji se održavaju na nacionalnom nivou pa ne smatram da će ikakvo sukobljavanje u Zagrebu biti prepreka našem zajedničkom izlasku na nacionalne izbore”, rekao je Prgomet.

I Nacionalov izvor iz HSLS-a tvrdi da će se situacija u Zagrebu raščistiti već u drugom krugu, odnosno da će se onog trenutka kad jedna od favoritkinja, Sandra Švaljek ili Anka Mrak Taritaš, uđu u drugi krug, dobiti podršku one koja je ispala iz igre. “Mi idemo na opciju da u drugom krugu tražimo podršku naših potencijalnih partnera, a Sandra Švaljek predstavljat će svojevrstan ‘most’ lokalnih izbora”, otkriva Nacionalov izvor iz HSLS-a. Naravno, sve te kombinacije dogovaraju se uz pretpostavku da će Bandić sigurno ući u još jednu trku za Zagreb te uz pretpostavku da će on s najvećim brojem glasova ući u drugi krug sa Sandrom Švaljek ili eventualno s Ankom Mrak Taritaš. Trenutačno nitko ne razmišlja o mogućnosti da se u drugom krugu nađu upravo dvije žene, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš, odnosno da njih dvije potpuno izbace Bandića iz igre. Ali Bandić je najbolji dokaz da je u politici sve moguće pa ni tu varijantu ne treba potpuno odbaciti. Kao ni mogućnost da SDP u međuvremenu iznjedri kandidata koji može barem ući u drugi krug.

Komentiraj