HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

‘HNS danas uvodi novinu u hrvatski politički prostor’

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak u srijedu je na konferenciji za novinare predstavio online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Vrdoljak je rekao kako HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu, za koju smatra da nedostaje u politici. “Nadam se da će nas slijediti i ostali politički akteri. Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesu danas u tijeku, a koji su pred nama. I u realnom vremenu na sva možebitna pitanja svi vi, a i građani, mogu vidjeti kako se proces razvija i u kojim se rokovima dolazi do realizacije”, rekao je Vrdoljak na konferenciji.

Dodao je da će nakon ovog projekta na stranicama stranke ići i svi drugi projekti koje HNS provodi u Vladi. “To sam ja osobno radio dok sam bio u realnom sektoru i to je nešto bez koga nijedno moderno vođenje procesa ne može funkcionirati”, rekao je Vrdoljak.

Također je rekao da javnost ima potpunu i točnu informaciju o ključnim procesima, a ne da se “s poluinformacijama zagađuje prostor o bitnim reformamam”.

“Od danas ćemo, što se HNS-a tiče, uvesti novi standard u hrvatsku politiku. Ovo je model koji smo iskopirali od britanske Vlade”, rekao je Vrdoljak.

Platformu je opširnije predstavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je istaknula kako joj je važno da sve što radi bude dostupno i transparentno. “Da je interes za temu kurikularne reforme velik, pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike, a 73 posto ih podupire reformu, odnosno eksperimentalni program koji kreće od rujna ove godine”, rekla je ministrica.

Dodala je kako smatra da obrazovanje mora biti uključivo i sve reforme moraju imati elemente kontinuiteta. “Sigurna sam da sve što ovdje možete vidjeti pokazuje kontinuitet, ali i napredak po pitanju inovativnosti”, poručila je Divjak.

Ministrica je najavila javni poziv školama koje žele sudjelovati u eksperimentalnom provođenju reforme od rujna, a sigurna je i da će biti dovoljno prijava.
“Uvjeravam vas da kašnjenja neće biti i da ekipa koja radi na ovom projektu taj posao smatra životnim izazovom”, rekla je Divjak.

Danas u ponoć istječe rok za prijavu kandidata za ERS, a Divjak kaže kako će sljedeći tjedan biti objavljeni podaci svih koji su se prijavili. Odgovarajući na pitanje o pregovorima sa sindikatima, rekla je kako se ne radi o prekidu pregovora za granski kolektivni ugovor, te kako se čeka i da sindikati riješe svoje međusobne odnose.

Novinari su ministricu pitali i o doktoratu predsjednika Usravnog suda Miroslava Šeparovića. Kazala je kako nije vidjela dokumentaciju i kako nije njeno da presuđuje o meritumu. “”Ministarstvo zagovara politiku nulte stope tolerancije za bilo kakve nečasne radnje. Mi moramo unaprijediti zakonodavni okvir jer je nejasan u tom dijelu. To je jedan od elemenata koje ćemo unaprijediti i koji je u planu za ovu godinu”, rekla je.

Komentiraj