Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

HNS će uputiti amandmane na Lex Agrokor; SDP će predložiti istražno povjerenstvo

HNS će uputiti amandmane na Lex Agrokor, a SDP predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o slučaju Agrokor, poručili su u ponedjeljak predsjednici tih stranaka Ivan Vrdoljak i Davor Bernardić, istaknuvši da će na taj način artikulirati stranačka stajališta o zakonu koji je Vlada poslala u saborsku proceduru.

Riječ je o Prijedlogu zakona o postupku izvanredne uprave trgovačkih društava od sistemskog značaja za Hrvatsku, kojim Vlada nastoji spriječiti “nekontrolirani kolaps”,  no Vrdoljak i Bernardić sumnjaju da će on riješiti problem radnika i malih dobavljača Agrokora.

U izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma HNS-a i SDP-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Zagrebu prozvali su Vladu i premijera Andreja Plenkovića za propuštena tri tjedna, tijekom kojih se nisu uključili u rješavanje problema izuzetno važnog za hrvatsko gospodarstvo.

“Lex Agrokor neće riješiti sve probleme jer će trebati dodatna sredstva za stabilizaciju tvrtke tijekom programa restrukturiranja, a vjerovnici će odlučivati o prihvaćanju nagodbe ili stečaja same tvrtke”, rekao je Vrdoljak.

Plenkovića je prozvao da putuje “po Bruxellesima, Maltama”, pa se nema vremena brinuti o 150.000 obitelji koje ovise o Agrokoru, niti o svemu što može biti posljedica za hrvatsko gospodarstvo. Zato su izgubljena tri tjedna, cijene dionica su pale, država je blokirala tvrtku…

Pitanje je hoće li se isplatiti plaće

“Ključne političke osobe trebale su sve dionike još prije tri tjedna okupiti za stol. Propustili smo šansu i danas smo blokirani, otvara se pitanje hoće li se isplatiti sve plaće radnicima, ne samo u sustavu Agrokora nego i njihovim dobavljačima sljedećeg mjeseca”, rekao je Vrdoljak prozvavši vladajuće za zabavljanje građana “degutantnim populizmom”.

Ocijenio je da će svađe između Mosta i HDZ-a opet državu odvesti u kaos “kao što je svaki put HDZ sa svojim partnerima radio u povijesti”.

I Bernardić je ocijenio kako je svaki propušteni dan u rješavanju problema Agrokora “gubitak za Hrvatsku”, za što Vlada treba preuzeti odgovornost. “Vladi treba biti bitnije da zaštiti 150.000 nego 200 obitelji”, rekao je Bernardić i poručio da je najvažnije kako će u tom procesu proći mali dobavljači i radnici.

Ustvrdio je da bi pad Agrokora mogao biti bolan, a u svemu tome ima dosta nerazjašnjenih stvari, stoga će SDP Saboru predložiti osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica.

“Važnije nam je što će biti s radnicima, nego s bankama. Vlada se formirala i preuzela odgovornost, nisu htjeli ni s kim razgovarati. Osim povjerenstava, ne vidimo nijednu reformu koja je provedena, a svakim izgubljenim danom Hrvatska gubi. Mi im nećemo stajati na putu, ali odgovornost je na njima”, poručio je Bernardić.

Komentiraj