Hrvatski narodni sabor BiH odbacio je u subotu tvrdnje trojice bivših visokih međunarodnih predstavnika da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH navodeći da je njihov istup identičan stajalištima “sarajevske velikobošnjačke politike” oko pokušaja legitimiranja izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.
“Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma. Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa”, priopćili su iz HNS-a BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske stranke u toj zemlji.

Trojica bivših visokih predstavnika Carld Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling ocijenili su u pismu visokoj predstavnici EU i povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH, te da je zakonit izbor Željka Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Iz HNS-a BiH su naveli kako Ustav Republike Hrvatske i Daytonski sporazum obvezuju vlasti ove zemlje na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Kritizirali su trojicu visokih dužnosnika jer smatraju da su imali prigodu pomoći kako bi odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH bile pravilno provedene.

“Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Paddyja Ashdowna”, navode iz HNS-a BiH.

Opetovali su tvrdnje kako Komšić, koji je izabran uz većinsku potporu Bošnjaka, nije legitimni predstavnik Hrvata u toj zemlji.

“Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina”, dodaje se u priopćenju.
Dodali su kako je Komšićev izbor “čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, te rušenje temelja Bosne i Hercegovine”.

Komentiraj