Goran Stanzl/PIXSELL

HNK Zagreb u novoj sezoni s gotovo apsolutnom popunjenošću

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu u svoju je novu, 156. sezonu zakoračilo iznimno uspješnim nizom od čak 35 izvedbi dramskog, opernog i baletnog repertoara, uključivo premijerne i gostujuće naslove te gostovanja, a dosadašnji dio sezone obilježila je odlična posjećenost – gotovo sve su predstave igrale pred punim gledalištem.

Kako se ističe u priopćenju, u sezoni 2016./2017., započetoj 9. rujna, na matičnoj je pozornici središnje nacionalne kazališne kuće do 25. listopada prikazano sedamnaest repertoarnih predstava, među kojima i jedna dramska premijera – Molièreov “Tartuffe”, te deset predstava gostujućih kazališta.

Toj brojci valja pridodati i gostovanja dramskih i opernih predstava zagrebačkog HNK-a u šest gradova Hrvatske i susjednih zemalja, te dvije izvedbe oratorija “Gurre Lieder” Arnolda Schönberga, koji je Opera HNK-a Zagreb premijerno, po prvi put u Hrvatskoj, izvela pred prepunim gledalištem Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog”.

“Ukupna popunjenost dvorane HNK-a Zagreb za sve dosadašnje izvedbe u novoj sezoni iznosila je nešto više od 85 posto, a većina nadolazećih opernih i baletnih repertoarnih izvedaba već je rasprodana”, ističu iz toga kazališta.

Sezonu je u petak 9. rujna otvorio 14. festival svjetskoga kazališta, koji je do 24. rujna ugostio predstave glasovitih europskih i svjetskih redatelja iz Njemačke (Thomas Ostermeier), Belgije (Anne-Cécile Vandalem) i Japana (Toshiki Okada) te osvojio iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike, a festivalske su predstave ostvarile prosječnu popunjenost dvorane od 91 posto.

Suradnja s europskim kazališnim kućama nastavila se dvjema izvedbama slavne opere “Madama Butterfly” Giacoma Puccinija, u koprodukciji HNK-a Zagreb i Arene Sferisterio iz Macerate, čije su izvedbe postigle gotovo apsolutnu popunjenost dvorane.

“Izniman kulturni događaj i nesvakidašnji doživljaj za ljubitelje baleta bile su dvije izvedbe ‘Baletnoga gala koncerta’ kojim su se predstavili baletni prvaci najvećih sanktpeterburških baletnih kazališnih kuća, Marijinskoga teatra, Mihajlovskog kazališta i Kazališta Leonida Jakobsona, a za koje su ulaznice bile rasprodane tjednima unaprijed, dok je popunjenost dvorane HNK u Zagrebu obje večeri premašivala apsolutnu, budući su se postavljali i dodatni stolci”, stoji u priopćenju.

Ansambli HNK-a Zagreb gostovali su u drugim gradovima i zemljama te na međunarodnim festivalima, održavši šest izvedaba. Tako je Drama s predstavom “Tri zime” Tene Štivičić nastupila u Sarajevu, “Bella figura” Yasmine Reze održana je u Slavonskome Brodu, Požegi, Dugoj Resi i Mariboru, a opera “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca u Šibeniku.

Drama “Tri zime” osvojila je nagradu kritike na ovogodišnjem festivalu MESS, a od svoje premijere u travnju 2016. predstava je na matičnoj sceni izvedena devetnaest puta, pri čemu je svaka izvedba bila popunjena do posljednjeg sjedala.

“Iz svega navedenoga proizlazi da je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u 46 dana nove sezone 2016./2017. izvelo 35 predstava, gotovo sve pred prepunim gledalištem, ostvarilo uspješnu suradnju s velikim europskim i svjetskim kazališnim kućama te sudjelovalo na dvama festivalima, 56. MESS-u i 31. Gavellinim večerima”, poručuju iz toga teatra.

Komentiraj