Luka Stanzl/PIXSELL

HNK Varaždin gostuje u Komediji s hit-mjuziklom “Prošlih 5 godina”

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija ugostit će od 14. do 18. siječnja Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Varaždin s mjuziklom “Prošlih 5 godina” suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger, s Hanom Hegedušić u ulozi za koju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta.

Jason Robert Brown (1970.) kompozitor je, tekstopisac, dirigent, aranžer, orkestrator, redatelj i izvođač, dvostruki dobitnik nagrade Tony za najbolju originalnu glazbu u mjuziklima “Parade” (1999.) i “The Bridges of Madison County” (2014.). Kritičari ga hvale kao jednog od najelegantnijih i najprofinjenijih skladatelja Broadwaya (Philadelphia Inquirer), autora izuzetne kazališne glazbe (Chicago Tribune).

Premijerno izveden u Chicagu 2001. i ubrzo postavljen na newyorškom Off-Broadwayu te londonskom West Endu, njegov mjuzikl “Prošlih 5 godina” (The Last Five Years) nagrađen je prestižnom nagradom za izvrsnost u newyorškim kazališnim produkcijama Drama Desk Award za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Postavljen je diljem svijeta, a godine 2014. doživio je i filmsku premijeru.

Intiman, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe, “Prošlih 5 godina” prati petogodišnju ljubavnu vezu Jamieja i Cathy, pisca u usponu i mlade glumice. Oni svoju priču pričaju paralelno, ali Jamie je priča kronološki, od njihova prvog susreta, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja njihova braka prema početku. Njihove se priče vremenski preklope na sredini, na činu vjenčanja.

U mjuziklu se izmjenjuju pop, rock, jazz, latino, klezmer i klasična glazba.

“Gomilanjem raznih muzičkih stilova, dinamičnim izmjenama songova i dijaloških scena, na sceni se stvara ludi život, mikrokozmos mlade glumice i mladog pisca. Iz dvije vizure gledamo sreću, smijeh, suze, svađe, nade, razočaranja, cijeli spektar emocija”, stoji u najavi.

Kao Cathy nastupa Hana Hegedušić, koja je za tu ulogu nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta 2018. za najbolju žensku ulogu u kategoriji Mjuzikl/Opereta. U ulozi Jamieja u alternacijama nastupaju Ivan Čuić, član glumačkog ansambla Kazališta Komedije, i Igor Barberić, dugogodišnji suradnik toga kazališta na projektima kao što su “Briljantin”, “Chicago”, “Skidajte se do kraja”, “Aida”, “Mamma Mia! ” i drugi.

Glumce na sceni prati šesteročlani bend glazbenika – Viktor Čižić (klavir), Martina Filipan (violina), Hrvoje Šenjug (gitara), Aleksandar Vešić (bas), te Katarina Evetović i Matej Ilčić (violončelo).

Redateljica je Lea Anastazija Fleger, dirigent Stjepan Vuger, scenografkinje Tanja Lacko i Ana Sarić, kostimografkinja Petra Pavičić, svjetlo potpisuje Vesna Kolarec, a glazbenu produkcju Vid Novak Kralj.

Komentiraj