HNK u Zagrebu u sklopu Fedore popularizira operu djeci

U sklopu „Od pera do opere“, popularnog projekta HNK u Zagrebu namijenjenog djeci osnovnoškolskog uzrasta, u srijedu, 8. svibnja, predstavit će se platforma Fedora. Kao neprofitna europska organizacija Fedora okuplja 80 kulturnih institucija u 20 europskih zemalja, s ciljem promišljanja budućnosti europske opere i baleta, tako da podržava i sudjeluje u projektima za budućnost. Stoga su za Fedoru iznimno zanimljivi upravo mladi glazbeni umjetnici, ali i mladi gledatelji. U posljednjih pet godina Fedora je investirala milijun eura u poticanje kreiranja 200 novih opernih i baletnih projekata koje je koproduciralo 65 kulturnih institucija u 15 europskih zemalja, a pogledalo ih je 100.000 mladih gledatelja. Fedora je ustanovila tri prestižne glazbene nagrade: Fedora Generali nagradu za novu opernu kreaciju, Fedora Van Cleef&Arpels nagradu za baletnu kreaciju te Fedora nagradu za edukativne projekte. Kako kaže Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Fedora platforma, trogodišnji projekt Europske unije koji je prepoznat i financiran u programu Kreativna Europa 2014.-2020., isključivo se bavi glazbom i mladima i to u svim oblicima njihova povezivanja: „Tako su središnje aktivnosti u prvoj godini platforme bile koncentrirane na promociju mladih glazbenih talenata, dok su ove godine u središtu interesa edukativni projekti za djecu. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jedina je hrvatska kulturna institucija koja aktivno sudjeluje u različitim programima Fedore. Mi smo tako 2017. godine dobili prestižnu nagradu Fedora Generali za operu ‘Kein Licht’. Prošle smo godine, u programu Fedorine platforme, u veljači organizirali koncert na kojem smo predstavili mlade pjevače: Sonju Runje, Tanju Ruždjak, Anabelu Barić, Ivu Krušić, Martinu Menegoni, Leona Koševića, Matiju Mejića i Maria Filopovića i tako najavili novu generaciju opernih solista“.

U srijedu će se, kaže intendantica, predstaviti edukativno-umjetnički program „Od pera do opere“. Riječ je o interaktivnoj radionici koja se od početka ove sezone održava u foyeru HNK u Zagrebu, a čiji je cilj približavanje operne umjetnosti najmlađoj publici i to tako da djeca sudjeluju u procesu nastanka operne predstave:

„Program osigurava druženje s eminentnim opernim umjetnicima — pjevačima, zborom, orkestrom i dirigentom te nudi iskustvo upoznavanja uzbudljivog svijeta operne umjetnosti. Projekt je osmislio maestro Alan Bjelinski, uz pomoć redatelja Hrvoja Korbara, koji uz maestra Ivana Josipa Skendera, pjevače Dijanu Hije i Sinišu Hapača, članove orkestra i zbora HNK u Zagrebu sudjeluju na radionicama. Ponosni smo da smo dio ove iznimno važne europske kulturne platforme koja se u ovim, umjetnosti ne baš previše sklonim, vremenima bori za opstanak opera i baleta skrbeći za njihovu budućnost tako da podržava upravo one projekte koji uključuju mlade“.

Komentiraj