HNK SPLIT: Premijera “Baleta o jednoj mladosti” 31. svibnja

Hrvatsko narodno kazalište Split u petak, 31. svibnja premijerno će izvesti “Balet o jednoj mladosti” u koreografiji Igora Kirova uz glazbu šlagera i šansona domaće glazbe šezdesetih godina prošloga stoljeća, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

“Vjerujem da će splitska publika uživati u ovom baletnom dragulju”, rekao je dramaturg predstave i v.d. intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko, dodavši kako je riječ je o modernom baletu koji ide ka plesnom teatru.

Između glazbenih točaka, objasnio je, postoje dramaturško-redateljske poveznice, a točke se ne redaju kao revija nego slijede “unutrašnju logiku jedne večeri u plesnoj dvorani – na plesnjaku, u kojoj se rastvaraju karakteri i njihovi odnosi”.

“Zapravo, sve zajedno je priča o našoj potrebi za pripadanjem, o strahu od usamljenosti, o potrebi za ljubavlju – za primanjem i davanjem ljubavi, o traženju smisla u odnosu s drugom osobom i o suočavanju s nekim svojim vlastitim besmislima, a koji ponovno daju smisao i ljepotu našem životu”, rekao je Golovku.

U predstavi “Balet moje mladosti, kako je rečeno, koriste se sljedeće pjesme: “Što me čini sretnom” (Josipa Lisac), “Za mene je sreća” (Gabi Novak i Radojke Šverko), “Ti si moje proljeće” (Bijele strijele), “Ti” (Gabi Novak), “Takav je život” (Pro Arte), “Crne marame” (Anica Zubović), “Dalmatinke male” (Zdenka Vučković i Marko Novosel), “Prvi snijeg” (Gabi Novak), “Još jednom” (Elvira Voća), “Potraži me u predgrađu” (Lado Leskovar), “Tvoj glas” (grupa 4M), “Eden baknež” (Nina Spirova), “Samo jednom se ljubi” (Ivo Robić), “Decembarska pisma” (Maruška Kalođera), “Plavuša” (Krunoslav Kićo Slabinac), “Što učinila si ti” (Oliver Dragojević), “Balada”  (Ana Štefok), “O jednoj mladosti“ (Josipa Lisac), “O, mladosti” (Arsen Dedić) i “Sviraj mi sviraj” (Tereza Kesovija).

Koreograf Igor Kirov istaknuo je kako je predstava puna ljubavi, energije strasti u kojoj pronalazimo sami sebe u Splitu šezdesetih godina prošlog stoljeća.

“Za mene kao koreografa te za plesače ova je predstava izazov jer smo zaplovili u nešto novo, jer se plesači na pozornici ne pronalaze samo u pokretu”, kazao je Kirov.

Asistentica koreografije je Mojca Majcen, kostimografkinja Sonja Obradović, oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan, a Petar Ivanišević je oblikovatelj tona.

Komentiraj