Dražen Šokčević

HNK Ivana pl. Zajca u velikoj koprodukciji na scenu dovodi ‘Figarov pir’

Međunarodna koprodukcija riječke Opere, amsterdamske Fondacije Punto Arte i tršćanskog Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia premijerno postavlja na scenu HNK Ivana pl. Zajca Mozartovu komičnu operu ‘Figarov pir’ u subotu 30. ožujka.

“Neočekivani obrati, osveta, prerušavanje, ljubav, smicalice, nadmudrivanje i vjenčanje, Figarov inat, grofova bahatost, Susannina mudrost i melankolija grofice u operi glazbenog genijalca Mozarta i elokventnog libretista Lorenza da Pontea! Mozartova popularnost godinama samo raste, on ne prestaje biti jedna od najvažnijih umjetničkih osobnosti milenija i 228 godina nakon smrti, a njegova glazba ostaje univerzalna“, najavljuju iz Zajca.

Intendant riječkog Kazališta, Marin Blažević, naglasio je kako je ‘Figarov pir’ druga ovosezonska međunarodna koprodukcija riječke Opere nakon one s Ravennom (Romeo i Julija) te kako se time naznačuju strateški ciljevi HNK Ivana pl. Zajca. Blažević je potom nastavio o režiji, dirigentu, orkestru i solistima:

“Redateljica Eva Buchmann postavila je ovu predstavu ranije u Italiji 10. srpnja prošle godine, a u Rijeci će publika imati priliku vidjeti verziju s posve novom podjelom i dorađenom režijom. Ono što se posebno ističe su redateljičino strpljenje i fokus na detaljima. Tekst je razložen u mizanscenu, u sitnim glumačkim interakcijama, gotovo da ne morate razumjeti jezik. Riječ je o minucioznom radu redateljice koja je razvila veliki smisao za detalj, nešto što smo imali prilike vidjeti primjerice u režijama velikog Fabrizia Melana. Maestro Stefano Rabaglia radio je s riječkim orkestrom za kojeg sada možemo reći da je najbolji operni orkestar u regiji jer svakim svojim novim projektom dokazuju svoj rast. Robert Kolar nije uspio spremiti ulogu grofa Almavive pa će se u toj ulozi pojaviti gost, bariton koji je ovu ulogu tumačio i na talijanskoj premijeri predstave, Oliviero Giorgiutti.  Ingrid Haller ponovno surađuje s Operom u repertoaru koji iznimno odgovara njenom glasu, sada kao grofica Rosina Amaviva. U ulozi Susanne je Anamarija Knego koja je u protekle četiri sezone izvela fascinatan niz zahtjevnih uloga i postala sjajna sopranistica, među najboljima u Hrvatskoj, odmah nakon nacionalne prvakinje Kristine Kolar. Figaro je Dario Bercich, u svojoj najvećoj solističkoj ulozi do sada. Jedan je od ponajboljih komičara u našem opernom ansamblu. Osim što je izvrstan pjevač, komičar i glumac, on se pozornicom kreće nevjerojatnom lakoćom i posebnim smislom za pučko-autoironično komično donošenje lika. Uz cijeli niz drugih izvrsnih pjevača komičara solista, očekuje vas zabavna predstava”, najavio je intendant Blažević.

Reprize Mozartove komične opere u četiri čina ‘Figarov pir’ reprizno su na programu u srijedu 3. travnja u 19 sati te 5. travnja u 19.30 sati.

FOTO: Dražen Šokčević

Komentiraj