HNK Ivana pl. Zajca: Riječko kazalište u novom ciklusu online programa

Press/HNK Ivana pl. Zajca

 

Svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa, kako bi publika i dalje ostala u društvu sa svojim kazalištem.

Program ‘Zajc uz vas 2’ se može pratiti od 8. svibnja putem mrežne stranice, YouTube kanala te ostalih službenih digitalnih platformi.

Vodstvo ansambala te riječke umjetnice i umjetnici su odlučili tematizirati “novu normalnost“, prije svega socijalno distanciranje, koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače.

Na tom tragu, umjesto ‘Arija u podne’ iz prvog ciklusa ‘Zajc uz vas’, operne će solistice i solisti sada izvoditi poznate duete iz opera iz repertoara ove i proteklih nekoliko sezona, ali tako da svaki duet na drugačiji način postavlja problem “socijalno distancirane” operne izvedbe.

Članovi Riječkog simfonijskog orkestara održat će i snimiti pet komornih koncerata na gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, Dječje kuće i Palače Šećerane. Na istoj lokaciji članice i članovi Riječkog opernog zbora će a capella  izvoditi djela Ivana Matetića Ronjgova te poznate zborske dionice talijanskog opernog repertoara.

Riječki baletni ansambl, balet s karakterom, će i u drugom dijelu programa nastojati osvijestiti kretanje kao svoju bit i kao jednu od radosti života uopće. Poštujući aktualna ograničenja u kretanju i kontaktu, ansambl postavlja pitanje, što, u kaosu promjena i novih pravila kretanja i bivanja, od plesa o(p)staje i na koji ga način mogu predstaviti i približiti. Umjetnici riječkog baletnog ansambla kreirali su nekoliko mikro koreografija kojima će pokušati otkriti nove načine komuniciranja “jezikom plesa”. U sljedećih nekoliko tjedana publika će imati prilike pogledati mikro koreografije: Contact forbidden, box, BoNet, Baletni glosar u zraku i Čipka 2.

Ansambl Hrvatske drame će predstaviti i najaviti nekoliko kazališnih predstava izvedbe kojih su, uslijed koronakrize, odgođene još neko vrijeme; ‘Vježbanje života-drugi put’, ‘Edip’, i ‘Gospođa ministarka’. Prisjetit ćemo se i predstave koja je Rijeku suočila sa sobom, ‘Leica format’, kao i nezaboravne ‘Evite’. Svaka će predstava i njena najava u virtualnom prostoru oživjeti na specifičan i novi način, u suradnji s redateljicama i redateljima predstava, na različitim lokacijama u kazalištu, ali i izvan kazališne zgrade, diljem Rijeke.

Osim toga, glumice i glumci Hrvatske drame nastavljaju i omiljen program ‘Zajčić za laku noć’, ciklus posvećen najmlađoj publici i Riječkom kazalištu mladih Kamov. Ovoga su puta, u suradnji glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra, odabrali četiri ponajbolje i najpoznatije priče Ivane Brlić Mažuranić.

Jednom tjedno razgovarat će s voditeljima i pedagozima Petog ansambla, riječkog umjetničkog ansambla koji okupljanja mlade, drugačije sposobne osobe, a kojima je ovo krizno vrijeme zasigurno posebno izazovno.

Osim bajke za najmlađe, Talijanska drama pak priprema ciklus “paralelnih“ razgovora s glumicama i glumcima svoga ansambla o njihovim pogledima na aktualnu epidemijsku i društvenu situaciju u kojoj su se, kao umjetnici i pojedinci, našli, ali i  njihovim pogledima na budućnost, koliko god ona još neizvjesna bila.

Podsjetimo da je prvi dio online programa ‘Zajc uz vas’ s publikom podijelio stotinu video radova, stihova, arija, bajki i koreografija koje je tijekom dvadeset i pet dana pogledalo gotovo 140 tisuća gledateljica i gledatelja. Iako, naravno, iznimno zadovoljni ovim rezultatima te brojnim pozitivnim reakcijama i komentarima publike s druge strane ekrana, sve djelatnice i djelatnici riječkog kazališta jedva čekaju  povratak publike u  gledalište.

Program prvog tjedna, od 8. do 14. svibnja:

PETAK

Glazbenici Riječkog simfonijskog orkestra: Anton Kyrylov i Giovanni Genovese
F. A. Hoffmeister – Duo br. 1, op. 6, Rondo

SUBOTA

Članice Riječkog opernog zbora: Ljubov Judčenko Košmerl, Jasmina Cossetto, Dominika Fortunato, Ivana Kajdi, Ivanica Vunić
I. Matetić Ronjgov: Rodila loza

NEDJELJA

Zajčić za laku noć: Tanja Smoje – “Šuma Striborova”, Ivana Brlić Mažuranić
U pratnji glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra Mateja Pavića na klarinetu

PONEDJELJAK

Mikro koreografija: Contact forbidden
Koncept: Maša Kolar
Izvedba i koreografija: Svebor i Anca Nicoleta Zgurić, Ali Tabbouch, Ksenija Krutova, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz De Las Heras, Nicola Prato, Morgan Perez, Tea Rušin, Tilman Patzak

UTORAK

“Vježbanje života” online: Nikola Nedić predstavlja Slavka Linića – Svečani govor uoči 50. godišnjice HNK Ivana pl. Zajca – našeg Zlatnog jubileja, Mirko Soldano predstavlja Giovannija de Ciottu
Hrvatska drama i Talijanska drama
Redatelj: Marin Blažević

SRIJEDA

G. Handel: Julije Cezar u Egiptu – Caro! Bella!
Diana Haller i Anamarija Knego
Klavirska pratnja: Nataliya Marycheva

ČETVRTAK

Talijanska drama: “Riflessioni spicciole” / “Misao za sitniš”
Il lavoro / Rad
Lucio Slama, Anton Toni Plešić i Bruno Nacinovich

Komentiraj

nacional banner
nacional banner