HNK Ivana pl. Zajca

HNK IVANA PL. ZAJCA Održava se sjednica Kazališnog sabora na temu jezika i ženskog roda

U srijedu, 8. ožujka, s početkom u 19 sati u foaeu HNK Ivana pl. Zajca održat će se nova sjednica Kazališnog sabora na temu jezika i ženskog roda.

Ovaj sabor održava se u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sjednicu će voditi Brigita Miloš i Sanja Milutinović Bojanić iz Centra za ženske studije u Rijeci te intendant riječkog HNK, Marin Blažević.

Neka istraživanja kažu da jezik kao najefikasnije i najmoćnije sredstvo komunikacije nije (bio) rodno neutralan. Štoviše, u njegovim se slojevima kriju duboko usađene nejednakosti muškog i ženskog, sedimenti otvorene ili prikrivene mizoginije, seksizam. Jezik je, nadalje, učinkovito sredstvo društvenih intervencija, on je i medij u kojem se ogledaju društvene promjene. Možemo li u tom smislu, govoriti danas o ‘ženskom jeziku’ i na koji način? Postoji li ‘muški jezik’ ili samo jezik? Kako da mislimo pojam govornice te jesmo li drage, dragi ili dragei?

Osim o jeziku na saboru će se raspravljati i o ženskim likovima u projektima HNK Ivana pl. Zajca, poput onih u dramskoj predstavi Jesenja sonata i Gostioničarka Mirandolina ili onih u operi Giulio Cesare in Egitto i Otello te  zastupljenosti žena u umjetničkom radu.

Ovom prilikom HNK Ivana pl. Zajca pokrenut će i inicijativu promjene u svojim službenim dokumentima svih naziva radnih mjesta napisanih u muškom rodu u ženski rod, budući da je ustaljeno da je muški gramatički rod norma pod kojom se podrazumijeva i muška i ženska (i treća) osoba. Iznimke su rijetke i kontekstualno specifične poput onih u nazivu pralja i spremačica, što je slučaj i u dokumentima našeg Kazališta.

U Memorandumu s objašnjenjima (Vijeće Europe) u poglavlju A. Zakonodavne i administrativne mjere, navodi se sljedeće:

Jezik, čiji je simbolizam važan, ne smije odobravati hegemoniju muškog modela. Jezik mora biti rodno neutralan (npr. osoba) ili se odnositi na oba spola (njegov/njezin) (stavak 2 39.).

Ulaz na sjednicu je slobodan. Podsjećamo aktivne članove da ne zaborave svoje članske iskaznice, a nove pozivamo da nam se pridruže.

Komentiraj