HNK Ivana pl. Zajca: Koncertima i plesom na trampolinima nastavlja se Summer Classics u pulskoj Areni

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Nakon spektakularnog i nezaboravnog početka, festival Opere riječkog HNK Ivana pl Zajca u pulskoj Areni, nastavlja se u petak i ponedjeljak, 9. i 12. srpnja koncertima Classical Favorites (Omiljena klasika).

Posjetitelji će na koncertima festivala Summer Classics – Ljetna klasika moći uživati u izvedbama Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog, virtuoznog šefa-dirigenta koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku.

Uz vrhunske riječke simfoničare, na koncertima će sudjelovati i članovi ansambla Baleta riječkog HNK te koncertima podariti novu, drugačiju, zadivljujuću dimenziju.

Koncert Classical Favorites 1 donosi izvedbe triju doista omiljenih i široko poznatih orkestralnih djela. Prva je Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. I nakon pauze publika će ostati u glazbenoj Americi jer slijedi „Rapsodija u plavom“, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će u Puli biti mladi, iznimno talentirani Viktor Čižić koji je svoj talent već potvrdio na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom, istodobno jednostavan, monumentalan i senzualan. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein.

Na izvedbama u Puli, na „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Osmero izvođača koji će u zadanom ritmu, na granici mogućeg, plesati na malom trampolinu, čime redovno zadivljuju publiku su Marta Kanazir, Laura Orlić, Ksenija Krutova, Maria Mattaranz de las Heras, Soyoka Iwata, Michele Pastorini, Carlos Huerta Pardo i Nicola Prato.

PHOTO: Press/HNK Ivana pl. Zajca

Classical Favorites 2 povest će nas na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature.

Koncert će otvoriti „Šeherezada“, simfonijska suita koja zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, doživite priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

Nakon pauze slijedi uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.

Komentiraj