HNK Ivana pl. Zajca: Hrvatski gudački kvartet nastavlja ciklus komornih koncerata

Press/Hrvatski gudački kvartet

Hrvatski gudački kvartet nastavlja ciklus komornih koncerata u HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju, 8. studenog, novim koncertom s početkom u 19 sati.

Martin Draušnik i Alina Gubaidulina na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi i Zita Vaga na violončelu izvest će dva gudačka kvarteta: Gudački kvartet u D-duru Ludwiga van Beethovena te Treći gudački kvartet u Es-duru, iz ciklusa ‘Moje djetinjstvo’, Stjepana Šuleka.

Hrvatski gudački kvartet nema izrazito dugu povijest zajedničkog muziciranja i čine ga mlađi glazbenici, no svojom energijom, predanošću i kvalitetom mnogima je prirastao srcu. Riječ je o komornom sastavu, koji je dostojan svog naziva.

Od osnivanja 2012. godine kvartet je dosad nastupio u svim važnijim koncertnim prostorima u domovini i na brojnim festivalima i manifestacijama. Treba izdvojiti nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu, MAG festivalu u Splitu, Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, Dubrovnik u pozno ljeto, 33. zagrebačke ljetne večeri s pijanistom Aljošom Jurinićem.

Godine 2013. godine usavršavali su se na međunarodnom komornom majstorskom tečaju u Weikersheimu. Godine 2014. kvartet osvaja nagradu 47. tribine Darko Lukić te time privlače pozornost šire publike i kritike. Hrvatski gudački kvartet posebnu pozornost pridaje hrvatskoj glazbi. Daroviti, školovani glazbenici, svi članovi Zagrebačke filharmonije često surađuju s brojnim orkestrima i ansamblima.

Nedavno su izdali svoj debitantski album, ciklus od pet gudačkih kvarteta Stjepana Šuleka. Za svoj rad i nastupe su dobili brojne pohvale.

Tako su glazbeni kritičari o njihovim koncertnim nastupima već zabilježili: “Zvučnost sviranja novoga komornog tijela oduševila je i nosila u eteričnost misli i osjećaja, što je donijelo iskren užitak slušanja i gledanja njihova mladenačkog visokoprofesionalnog zanosa…“, ili pak: “Tako mladi, a izvrsni! – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju koncerta”.

Komentiraj