Opozvani članovi Tajništva udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) – Marko Ljubić, Jure Vujić i Marko Jurič najavili su u utorak da će zatražiti upravnu intervenciju hrvatskih institucija i financijsku reviziju zbog stanja u udruzi, te optužili vodstvo HNiP-a za “teške neregularnosti” i nelegitimno i nelegalno djelovanje.

“Skupina članova HNiP-a s Katjom Kušec, Hrvojem Juvančićem i Ivanom Hrstićem na čelu objavila je na web stranici HNiP-a da su trojica od petorice članova Tajništva opozvani sa svojih funkcija”, navode u priopćenju Ljubić, Vujić i Jurič ustvrdivši kako je povod za to bio zaključak Tajništva da se pokrene procedura upravnoga postupka i nadzora nad radom HNiP-a, ali i financijske kontrole Ministarstva financija.

Moguće financijske zlouporabe

Predsjednicu HNiP-a Katju Kušec i tajnika Hrvoja Juvančića optužuju za “teške neregularnosti i nerazumno javno ponašanje” što je bio povod članovima Tajništva, ali i mnogi drugim članovima HNiP-a, za nezavisno državno ispitivanje mogućih financijskih manipulacija i zlouporaba, kao mogućega razloga takvoga ponašanja.

HNiP, tvrde, ni nakon dvije godine nema nikakav program rada niti platformu djelovanja, koju je obavezan imati prema odredbama Statuta, ali i prema odredbama Zakona o udrugama.

Kušec i Juvančića optužuju da su bez obrazloženja odbili ponudu njemačke zaklade Konrad Adenauer za besplatno sedmodnevno studijsko putovanje za jednoga člana HNiP-a u Berlin radi razmjene iskustava. Također su, tvrde Ljubić, Vujić i Jurič, odbili reagirati na medijsku kampanju protiv hrvatske predsjednice, a prije tri mjeseca uveli su cenzuru i potpuno onemogućili grupnu e-komunikaciju članova HNiP-a.

Kušec i Juvančića optužuju i da su odbili reagirati na Bilten 10 i “međunarodnu tjeralicu protiv najuglednijih članova HNiP-a i desetine uglednih novinara i medija” koju 10 godina provodi SNV Milorada Pupovca, te na kampanju tjednika Novosti i HND-a protiv Željke Markić i udruge U ime obitelji.

Zamjeraju im i što nisu osudili “sramotni necivilizacijski postupak Zorana Šprajca, koji je s televizijskoga ekrana žrtve komunističkog terora u Zagrebu u svibnju 1945. godine nazvao kvislinzima i narodnim izdajnicima”, te što su odbili javne rasprave o stanju na HRT-u i Hini.

Podzemni parapolitički signali

Ljubić, Vujić i Jurič optužuju i predsjednika Nadzornog odbora HNiP-a Ivana Hrstića da je pokrenuo kampanju protiv njih nakon što su zatražili da se otvori javna rasprava o statusu i legalnosti djelovanja N1 televizije.

“Puno je indicija da sve ovo što su radili Kušec i Juvančić uz neposrednu ili naknadnu pomoć Ivana Hrstića nije bilo samo plod neracionalnog ponašanja, nekakvog osobnog inata ili destruktivnosti, nego da se iza svega kriju podzemni parapolitički signali”, tvrdi u priopćenju opozvani trojac.

Prozvana predsjednica Katja Kušec na web stranici HNiP-a objavila je da su se u zadnja dva mjeseca unutar HNiP-a pojavila nesuglasja oko osnovnih pitanja i smjera djelovanja udruge.

“Nismo ih uspjeli riješiti raspravom i dogovorom, pa su riješena na jedini preostali demokratski i legitiman način: izjašnjavanjem članova podržavaju li način djelovanja Marka Ljubića (tada potpredsjednika), Jure Vujića (tada predsjednika Etičkog foruma) i Marka Juriča (tada člana Tajništva) ili su za njihov opoziv. Izjašnjavanju je pristupio velik broj članova, od kojih se njih 91 posto izjasnilo za opoziv”, navela je Kušec.

Komentiraj