HINA/ Damir SENÈAR/ iš

HND ‘U ime obitelji nema pravo huškati na tjednik “Novosti”‘

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu da udruga U ime obitelji ima pravo tražiti da se obustavi financiranje tjednika “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV), ali nema pravo vrijeđati i huškati optužujući “Novosti” da šire netoleranciju prema hrvatskom narodu.

Udruzi U ime obitelji, koja je zatražila od vlasti da prestanu “Novostima” isplaćivati sredstva iz državnog proračuna te da mu zabrane javljanje na natječaje kroz iduće tri godine, HND u priopćenju poručuje da ima pravo, kao i bilo tko drugi javno tražiti što god želi, pa tako i da se obustavi financiranje bilo kojeg medija iz proračuna Republiike Hrvatske, ali nema pravo vrijeđati i huškati, što upravo čini kroz tvrdnje svojih čelnika da “Novosti” potiču netoleranciju i šire mržnju prema većinskom, hrvatskom narodu.

HND kaže da za tako ozbiljne optužbe čelnici udruge U ime obitelji nisu ponudili niti jedan stvaran argument već samo primjere koji služe demagoškoj, populističkoj i u današnje vrijeme sve prisutnijoj pseudoargumentaciji.

Istovremeno, udruzi U ime obitelji, čini se, ne smeta što neki mediji, pa i oni sufinancirani novcem iz javnih izvora, doista nekažnjeno šire netoleranciju i mržnju, ali prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina.

Stoga HND još jednom poziva političke čelnike u Hrvatskoj da jasno osude huškačke napade bez obzira od koga dolaze, a nadležna tijela da reagiraju u stvarnim slučajevima huškanja i širenja mržnje, kaže se u priopćenju.

Komentiraj