HND traži oštrije sankcije za govor mržnje

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je pozdravilo mjeru Vijeća za elektroničke medije (VEM) o privremenom oduzimanju koncesije televizijskim nakladnicima zbog govora mržnje, ali i izrazilo nezadovoljstvo smatrajući mjeru preblagom s obzirom na težinu izrečenog neprimjerenog sadržaja u televizijskom eteru.

VEM je privremeno oduzelo koncesije televizijskim nakladnicima koji su 5. studenoga emitirali emisiju “Bujica” u kojoj su govorom mržnje prekršili Zakon o elektroničkim medijima. Nakladnicima Z1 televizije, Osječke i Slavonsko-brodske televizije koncesija je oduzeta na 24 sata, a Srce TV-u, Adriatic TV-u i TV-u Jadran na četiri sata, a HND smatra da se na takvo kršenje zakona trebalo odgovoriti “znatno oštrijom mjerom”.

“U emisiji koja je trebala tematizirati političke i sigurnosne aspekte migrantske krize pozivalo se na mržnju i nasilje prema migrantima dodatno ih stigmatizirajući i raspirujući antiimigrantsku histeriju u javnosti”, stoji u priopćenju HND-a.

Podsjećaju da je nakladnik Z1 televizije već bio sankcioniran 2016. na tri dana i da ga to nije zakonski ograničilo da već iduće godine dobije javna sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija koja dodjeljuje VEM.

HND poziva VEM da kao tijelo koje nadzire provedbu zakona “agilnije reagira na sve učestalije pojave govora mržnje u medijskom prostoru” te da zajedno s HND-om i zainteresiranom javnošću “učini pritisak na zakonodavca da se za medijsko širenje govora mržnje i diskriminacije po vjerskoj nacionalnoj, rasnoj i bilo kojoj drugoj osnovi propišu konkretne i oštre zakonske kazne”.

Novinarska udruga je ustvrdila i da je “u prethodnim slučajevima govora mržnje u medijima izostala reakcija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske” i poziva medije te novinare da se drže zakona i Kodeksa časti hrvatskih novinara i da profesionalno izvještavaju o izbjegličkoj krizi te da budu osjetljivi na svaki pokušaj širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Komentiraj