Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak se u priopćenju ogradilo od poteza slobodne novinarke Ive Anzulović, koja je 8. kolovoza izlila kantu fekalija pred zgradu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a zatim istu radnju ponovila 21. kolovoza pred zgradom Vlade Republike Hrvatske.

“U priopćenju koje je poslala javnosti tim povodom, pozvala se na imena preminulih velikana naše struke, Jasne Babić, Predraga Lucića i Siniše Glavaševića, koji su bili novinari koji su se u svom profesionalnom djelovanju služili isključivo snagom pera, argumentima i novinarstvom. Prolijevanje fekalija u njihovo ime HND smatra nedoličnim i želi jasno poručiti da, iako je Iva Anzulović članica Hrvatskog novinarskog društva, spomenutu je akciju učinila isključivo po vlastitom nahođenju i u vlastitoj režiji, te HND kao profesionalna udruga s tim nema nikakve veze”, poručuju iz HND-a.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, koji potpisuje priopćenje, navodi kako izlijevanje fekalija na institucije ili osobe nije novinarstvo. “Potpuno je pogrešno takvu akciju dovoditi u vezu s novinarskom profesijom. Novinar je osoba koja poštuje profesionalnu etiku i pravila struke”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj