Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

HND: Produljenjem mandata Kovačiću Vlada omogućava agoniju javnog medijskog servisa

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u srijedu da odlukom o produljenjem mandata v.d-u ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću ” Vlada svjesno omogućava agoniju javnog medijskog servisa”.

Podsjećaju da je Vlada pritom ignorirala mišljenje Nadzornog odbora HRT-a, primjedbe podnesene u javnoj raspravi, protivljenje HND-a te upozorenja međunarodnih novinarskih organizacija i organizacija koje prate slobodu javnog izražavanja kao i Europske radiodifuzijske unije čiji je HRT član.

“Pri tome je sama odluka kontradiktorna jer je Vlada izglasala Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se v.d. mandat Glavnog ravnatelja HRT-a sa šest mjeseci produljio na godinu dana, ali se u istoj odluci izrijekom navodi kako je mandat trenutnog v.d. ravnatelja produljen do 1. listopada ove godine, što je zapravo nepun mjesec dana više od šestomjesečnog mandata na kojega je bivši saziv Hrvatskog sabora imenovao aktualnog v.d. Glavnog ravnatelja, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

HND ističe i da je javno reagirao čim je prije mjesec i pol dana obznanjena namjera da Siniši Kovačiću bude produljen v.d. mandat podsjećajući i da se “Vlada u odlasku od prvog dana svoga mandata prema HRT-u ponašala kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije te da Siniša Kovačić bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve”.

“Upozorili smo i da se na taj način pokušava sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana. Produljenjem v.d. mandata Siniši Kovačiću kao Glavnome ravnatelju HRT-a Vlada u odlasku svjesno je omogućila nastavak agonije javnog medijskog servisa” ističe se u priopćenju.

Komentiraj