HND: Presuda: Ugovori koje je HRT-a sklopio u postupcima protiv Hrvoja Zovka nisu poslovna tajna

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je priopćilo da je Visoki upravni sud donio pesudu da ugovori o odvjetničkim uslugama koje je HRt sklopio u postupcima protiv predsjednika HND-a Hrvoje Zovka nisu poslovna tajna.

Tako je, navodi se, odbijen tužbeni zahtjev kojim je Hrvatska radiotelevizija tražila da se poništi rješenje Povjerenika za informiranje RH koji je odobrio korisnici Ivani Zelić pristup informacijama oko toga koji su odvjetnici i odvjetničkih društava zastupala HRT u slučaju protiv Hrvoja Zovka te dostave ugovora u vezi tog spora i ukupan iznos troškova naknade koje je Hrvatska radiotelevizija platila odvjetnicima u navedenom sporu.

Ivana Zelić zadovoljna je presudom i poručuje da je takva odluka bila očekivana. “Sudska praksa je već jasno zauzela stav da je raspolaganje javnim sredstvima informacija od javnog interesa te da nije potrebno provoditi test razmjernosti. U konkretnom slučaju, VUS je zauzeo stav da objava ugovora o odvjetničkim uslugama koje je HRT sklopio u postupcima protiv Hrvoja Zovka nisu poslovna tajna”, rekla je i objasnila da svi sklapaju ugovore s javnim tijelima trebaju i moraju očekivati da ti ugovori budu dostupni javnosti.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da pozdravlja ovu sudsku odluku te da je ona jedina ispravna. “Ono što godinama ponavljam zajedno s drugim kolegicama i kolegama, javnost ima pravo znati kako HRT troši sredstva. Građani plaćaju pretplatu da imaju dobar program, a ne da javni servis sudskim putem proganja, maltretira svoje kritičare i to tako što masno plaća vanjske odvjetničke urede”, istaknuo je Zovko.

 

Komentiraj