HND: “Premijerova izjava još je jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve javne dužnosnike da se suzdrže neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada te prijetnji i dociranja novinarima. HND smatra da je izjava premijera Plenkovića iz Petrinje u ponedjeljak – da mediji pokušavaju zamagliti činjenice – još jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima i medijima.

Povod toj izjavi, podsjećaju, bilo je novinarsko pitanje premijeru hoće li predložiti Dubravki Šuici da se ispriča nakon što je objavljeno kako je europska pučka pravobraniteljica osudila Šuičin svojedobni ispad na Dubrovačkoj televiziji. Ranije istog dana, Plenković je održao konferenciju za medije na kojoj je prvo poručio da će braniti medije i slobodu govora, da bi se nedugo nakon toga obrušio na novinarku N1 Katarinu Brečić rekavši joj nakon njezina pitanja da “podsjeća na Milanovića”.

“HND još jednom poziva predsjednika Vlade da samo odgovori na novinarska pitanja umjesto da se ponaša kao glavni urednik svih hrvatskih medija i da im docira”, poručuju.

Također, ističu da i krajnje neprimjerenim smatraju postupak glasnogovornika predsjednika Republike Nikole Jelića, koji je putem društvene mreže Twitter javno prozvao Sandru Bartolović, dugogodišnju honorarnu suradnicu Hine, novinarku koja već desetljećima prati rad Hrvatskog sabora i političkih stranaka. “Osoba koja radi i prima plaću u javnom informativnom servisu, Hini prostački sustavno vrijeđa Predsjednika Republike. Pozivam sve novinare Hine i djelatnike svih javnih ustanova da oderu po premijeru. I to se valjda smije, neće vam nitko ništa zamjeriti. Ajmo!”, napisao je Nikola Jelić, reagirajući na oštre komentare koje je na svom privatnom Twitter-profilu objavila novinarka Bartolović o ponašanju predsjednika Zorana Milanovića.

Takvo prozivanje, dodaju, može se okarakterizirati kao pritisak na novinarku i pokušaj diskreditacije njezina profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo. Zaključno, HND podsjeća da je javnost ta, a ne poličari, koja će koja će ocijeniti rad novinara i medija. Na političarima i svim drugim javnim dužnosnicima je samo daodgovore na postavljena pitanja.

Komentiraj