Dino Stanin/PIXSELL

HND Predsjednica Republike dužna je odgovarati na novinarska pitanja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u četvrtak Ured predsjednice Republike Hrvatske da promijeni svoju odluku i odmah odgovori na pitanja novinara portala Index.hr koji je pitanja postavio temeljem Zakona o pristupu informacijama, ali je dobio odbijenicu zbog toga što navodno količina pitanja ometa funkcioniranje predsjedničina Ureda.

Sve ustanove financirane iz proračuna obvezne su odgovarati na pitanja, ne samo novinarima nego i svakom građaninu koji pitanje postavi u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama, priopćio je HND, navodeći da taj zakon za sve jednako vrijedi pa Ured predsjednice ne može biti izuzetak.

U HND-u smatraju da je odluka prema kojoj se novinarima bilo kojeg medija neće više odgovarati na pitanja zbog „prevelikog broja upita“ neprofesionalna i po novinare i po građane čije je informiranje zadatak medija, ali i opasna po demokratske standarde u zemlji.

„Najoštrije prosvjedujemo zbog toga što Ured predsjednice slijedi one koji se u svijetu prema novinarima nedolično ponašaju umjesto da predvodi u poštivanju Ustava i zakona“, navodi HND.

Posebno neodgovornim smatraju obrazloženje da Ured predsjednice nema dovoljno kapaciteta da bi odgovarao na novinarska pitanja što mu je zakonska obveza. Zbog toga im je neprihvatljiva tvrdnja da je bilo koji medij “zloupotrijebio institut prava na pristup informacijama” a da se istovremeno ignorira većina uredno podnesenih zahtjeva.

HND napominje također da već desetak godina nema redovnih konferencija za novinare u Vladi Republike Hrvatske, a da više od polovice ministarstava nema glasnogovornike.

To novinarsko udruženje ponovilo je svoj zahtjev da se uvedu redovne konferencije za novinare u Uredu predsjednice i u Vladi, te da najviši državni dužnosnici i institucije prestanu selektivno odgovarati na pitanja postavljena u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama.

Komentiraj