HND “Preblaga kazna napadaču na Bajla vrlo je opasna poruka”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je u priopćenju upozorilo kako je preblagom kaznom za napadača na novinara Hrvoja Bajlu poslana vrlo opasna poruka. HND ističe kako je duboko zabrinut zbog preblage kazne izrečene u prvostupanjskoj presudi bivšem nogometašu Jakovu Suraću za nanošenje teških tjelesnih ozljeda novinaru Hrvoju Bajlu u lipnju 2018. godine.

“Novinara Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, 24. srpnja 2018. u Zadru je fizički napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadra, sada poduzetnik, Jakov Surać.

Općinski sud u Zadru Suraća je 22. ožujka nepravomoćno proglasio krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda novinaru Bajlu te mu izrekao uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Uz to, Suraću je ukinuta zabrana pristupa novinaru Bajlu.

HND smatra je da izrečena kazna uvjetnog zatvora uz ukidanje mjere zabrane prilaska novinaru vrlo opasna poruka koja predstavlja ozbiljno ugrožavanje sigurnosti novinara te slobode medija u cjelini”, navodi se u priopćenju HND-a kojeg potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

Komentiraj