HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

HND pozdravio Plenkovićevu osudu prijetnji novinarima

Hrvatsko novinarko društvo u četvrtak je pozdravilo izjavu premijera Andreja Plenkovića kojom je osudio prijetnje kojima su novinari sve češće izloženi ocijenivši da su one loše za slobodu govora i medija, priopćili su iz HND-a.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je, na početku sjednice Vlade u srijedu, prijetnje hrvatskim novinarima koje su u posljednje vrijeme učestale putem društvenih mreža, te je ustvrdio da je to loše za slobodu govora i medija. Premijer je izrazio očekivanje da se sve takve prijetnje procesuiraju na najučinkovitiji način.

“Pozdravljamo premijerovu izjavu koja je uslijedila nakon više prijetnji upućenih novinarima, među kojima je i nekoliko prijetnji smrću, i nakon brojnih apela HND-a da političari, pogotovo oni na vlasti, osude takve zabrinjavajuće pojave.

S obzirom na to da se i sam premijer Plenković više puta neprimjereno ponio prema novinarima, pozivamo ga da to više ne čini kako bi njegova jučerašnja izjava dobila i praktičnu potvrdu.

HND također podsjeća da su prijetnje novinarima na koje je premijer Plenković reagirao tek dio napada na novinare, uključujući i pokušaje ubijstva, u manje od četiri godine. U tom razdoblju HND je zabilježio 41 napad na novinare.

HND poziva i sve ostale političare da mu se pridruže u osudi napada na novinare te da svojim javnim djelovanjem pridonesu atmosferi tolerancije u društvu”, navodi se u priopćenju HND-a.

Komentiraj