Marko Mrkonjic/PIXSELL

HND POLICIJI: Suzdržite se od gruboga postupanja prema novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u utorak vezano za incident na hrvatsko-srbijanskoj granici,  kako očekuje od policije da se suzdrži od gruboga postupanja prema novinarima, istaknuvši da su ometanje novinara u radu, a posebno primjena sile, nedopustivi bez obzira na okolnosti.

Predsjednik HND-a Saša Leković tim je riječima reagirao na događaj na hrvatsko-srbijanskoj granici između mjesta Bapska i Berkasovo gdje je u ponedjeljak oko 12,30 sati hrvatska policija fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću i jednom britanskom slobodnom novinaru oduzela opremu koja im je vraćena tek nakon nekoliko sati.

Takvo ponašanje hrvatske policije osudilo je u ponedjeljak Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je ustvrdilo da su hrvatski policajci primijenili silu prema spomenutoj dvojici novinara, kao i prema snimatelju Reutersa Branku Filipoviću, a što su ti novinari i potvrdili.

 

  • Isaković je izjavio da su policajci bili “prilično bezobrazni”, i da su “čak i psovali”. Fotoreporter AFP-a rekao je kako su od njega tražili da im preda kartice. “Jedan se zatrčao prema meni, sustigao me i srušio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacili ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su učinili i kolegi iz Engleske”, kazao je. Isaković je ustvrdio da kolega i on nisu ni na koji način provocirali grubu reakciju policije.

 

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici da su se toga dana dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskome valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Hrvatsku ušli na ilegalnome graničnom prijelazu.

MUP RH ističe da je njihov ilegalni ulazak u Hrvatsku bio nepotreban i povrijedio je pravne propise Republike Hrvatske, te je pokazao da novinari ne poštuju pravila kriznoga komuniciranja. MUP navodi i da u navedenome slučaju nema razloga za negodovanje i kritiziranje policijskoga postupanja jer su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

Komentiraj