HND: “Osuđujemo skandalozno premijerovo dociranje novinarima”

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je u priopćenju poručilo da osuđuje ponašanje premijera Andreja Plenkovića koji se ‘po tko zna koji put bahato obrušio na novinare i medije, a posebno na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića, te im docirao o tome što bi i kako trebali raditi’.

“Premijer je konferenciju za novinare održanu u srijedu na kojoj je zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom predstavljen plan za cijepljenje protiv koronavirusa, ponovo iskoristio za dijeljenje lekcija novinarima i medijima o tome kako bi trebala izgledati uređivačka politika njihovih medija u kampanji cijepljenja. Tako je spomenuo uređivačku politiku N1, HTV-a, Nove TV i RTL-a te pritom u svakoga od njihovih novinara uperio kažiprst, poručivši im: “Što više suvislih ljudi bude u eteru, to će se više ljuti cijepiti. Manje košta PR nego smrt od kovida””, navodi HND.

Premijera Plenkovića podsjetili su da u opisu njegova posla nije nije biti glavni urednik hrvatskih medija, da mu ovo nije prvi bahati ispad prema novinarkama i novinarima te da se još uvijek sjećaju njegove optužbe za ‘hibridno ratovanje’.

“Vrhunac premijerova skandaloznog ponašanja bila je opasna optužba upućena kolegi Krešiću, koji je inzistirao na tome da premijer odgovori na pitanje zašto nema zapisnika o sjednicama Znanstvenog savjeta Vlade. Umjesto odgovara, svađalačkim i neprimjerenim tonom Plenković je postavio protupitanje: zašto je Hrvoje Krešić, iako nije stručnjak za koronavirus, poslan na konferenciju za novinare, ali kako mu je nakon ovoga jasno”, ističu.

Hrvatsko novinarsko društvo takvo ponašanje premijera ocjenjuje neprihvatljivim da podsjećaju predsjednika Vlade da je miješanje u rad medija u pristojnoj državi nedopustivo.

“Pravo je svakog novinara i novinarke postavljati pitanja u interesu javnosti, a obaveza je onih koji bi trebali raditi u interesu te javnosti – a prije svih premijera – na njih odgovoriti. Ili kraće: premijeru, samo odgovorite na pitanje”, zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Komentiraj