HND osudio verbalni napad Krstičevića na novinara Indexa

Saša Zinaja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je osudilo verbalni napad potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića na novinara portala Index Nenada Jarića Dauenhauera na konferenciji za novinare koja se održala jučer.

Priopćenje HND-a prenosimo Vam u cijelosti:

“Nakon što portal Index.hr objavio tekst kolege Dauenhauera u kojem se tvrdi kako je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane kopirao dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, a da ih nije označio na odgovarajući način Krstičević je sazvao konferenciju za novinare. Umjesto da govori o temi zbog koje je konferencija navodno sazvana i pokuša argumentima demantirati tvrdnje koje je novinar iznio u tekstu potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane verbalno je napao kolegu Dauenhauera.

Na legitimno i konkretno novinarsko pitanje „Ministre, jeste li prepisali završni rad?“ Damir Krstičević je odgovorio: „Možda vi želite nešto drugo, ali gospodine ovdje je bila velikosrpska agresija!“ te nastavio napadati kolegu Dauenhauera krajnje neprimjerenim riječima praktično ga proglasivši neprijateljem Hrvatske.

HND je već mnogo puta reagirao na osorno ponašanje i uvredljive verbalne napade političara na novinare zahtijevajući da se s tom praksom prestane te da vodeći političari u Hrvatskoj jasno kažu kako su napadi na novinare nedopustivi.

Umjesto toga političari na najistaknutijim funkcijama sve su drskiji prema novinarima, a najnoviji ispad Damira Krstičevića kulminacija je takvog ponašanja. Dodatnu težinu tom postupku daje činjenica da je verbalni napad na novinara došao od potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane.

Takav napad i od osobe na tako visokom položaju neizravan je, ali opasan poticaj na javni linč što potvrđuje i činjenica da je nakon nedopustive Krstičevićeve reakcije kolega Dauenhaueru dobio niz prijetećih poruka.

HND zahtijeva od Damira Krstičevića da se javno ispriča kolegi Dauenhaueru, a i o ovom novom verbalnom napadu na novinare te prijetnjama izvijestit ćemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom novinara i slobode izražavanja”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Komentiraj