HND osudio novo javno spaljivanje tjednika ‘Novosti’

HINA/ Denis CERIĆ

Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu je oštro osudilo ponovno javno spaljivanje primjeraka tjednika ‘Novosti’ te pozvalo premijera da izrazi jasni stav o prijetnjama novinarima.

Priopćenje HND-a prenosimo Vam u cijelosti:

“Kada su novinari Novosti javno optuživani za širenje mržnje i poticanje na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga ljeta, HND je upozoravao da su te optužbe huškanje na novinare tog tjednika i zatražio reakciju najviših državnih dužnosnika. Nitko od njih nije se oglasio, pa ni predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su nedavno članovi stranke A-HSP pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, izdavača Novosti, spalili nekoliko primjeraka tog tjednika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i poticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Plenković je lakonski izjavio kako to nije problem, jer je riječ o pripadnicima minorne stranke.

Jučer su članovi iste stranke, predvođeni njenim predsjednikom Draženom Kelemincem, ponovo palili primjerke Novosti optužujući taj list za širenje mržnje i tražeći prestanak njegova sufinanciranja iz državnog proračuna. Kao i prethodnog puta i ovo spaljivanje primjeraka Novosti praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno, što na društvenim mrežama.

HND zahtijeva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare potiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Komentiraj