HINA /Zvonimir KUHTIĆ

HND osudio napad gradonačelnika Požege na novinara Mirkovića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je u petak osudilo fizički napad i prijetnje smrću koje je gradonačelnik Požege Vedran Neferović uputio novinaru lokalnog internetskog portala 034portal.hr Mladenu Mirkoviću, te zatražilo da policija hitno i temeljito istraži sve činjenice vezane uz ovaj događaj.

“Napad na novinara u Požegi dogodio se upravo dok se u Zagrebu održava međunarodna konferencija ‘Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi’, na kojoj sudjeluju pučki pravobranitelji iz više od 20 zemalja Europe i drugi istaknuti stručnjaci na području ljudskih prava, uključujući i medijske slobode”, stoji u priopćenju HND-a koji je s današnjim događajem upoznao sudionike konferencije koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, među njima i Nilsa Muižnieksa, povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava.

Napadnuti novinar Mladen Mirković trenutno je u požeškoj bolnici na pretragama. Prema njegovoj izjavi, gradonačelnik Neferović ga je oko 11 sati u prostorijama Grada Požege pozvao u svoj ured i pitao tko je autor nekog članka na portalu na kojem radi.

“Neferović je odmah počeo vikati i vrijeđati, prijetiti da će ubiti i mene i sve u redakciji (034portal.hr), pritisnuo me uza zid i lupio mi glavom o njega, nakon čega me je nastavio udarati nogom i izgurao iz ureda“, izjavio je Mirković. Gradonačelnik ga je nastavio nogom udarati i gurati i na stubištu, što su vidjeli i ljudi koji su se tamo našli, a dio zaposlenika gradske uprave je, kako izvješćuju mediji, vikao gradonačelniku da to ne čini.

Komentiraj