Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HND O TUŽBAMA HRT-A “Ovo je nastavak represije”

Članovi Hrvatskog novinarskog društva u petak su održali konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na tužbu HRT-a zbog priopćenja HND-a.

Uprava HRT-a sada u tužbi zbog tog priopćenja od HND-a traži 200.000 kuna naknade štete, a od predsjednice Ogranka na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000 kuna. Osim toga, kako je naveo Zovko, u roku od tjedan dana i on je dobio dvije HRT-ove tužbe naglasivši kako se u jednoj od njega traži čak 250.000 kuna za naknadu štete koju je, kako je kazao, HRT-u navodno prouzročio svojim javnim istupima nakon što je dobio otkaz i prije nego što je opet bio vraćen na posao da bi nakon toga odmah bio suspendiran.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić ustvrdili su na konferenciji kako je ovo nastavak represije koja se provodi na HRT-u.

“Molimo da nas ne krivite kolektivno. Konstelacije na HRT-u proizvod su zakona u kojima su sudjelovale sve dosadašnje vlasti. Svima je odgovarala privilegirana manjina i većina, kojoj su, osim prava na govor, oduzeta i brojna druga prava. Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne pristajemo na tezu da smo krivi. I to zbog toga što nismo odustali, što smo ostali i što vjerujemo da je još uvijek moguće da se sve to promijeni”, poručili su Zovko i Mikleušević Pavić, ujedno i zaposlenici HRT-a.

Bovša predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks kazala je: “Još prije deset godina sam upozoravala. Kad sam bila predsjednica Nadzornog odbora, nitko me nigdje nije zaštitio. Pisala sam šefu države, predsjedniku vlade, saboru… Već osam godina postoje dokazi što se radi na HRT-u. USKOK, DORH”” i dodala da su tu dva ključna čovjeka – Mislav Stipić i Damir Novinić. “Kazimir Bačić je samo figura”, kazala je Luks, kako prenosi Index.

Potpredsjednik HND-a Denis Romac ocijenio je najnovije tužbe uprave HRT najgrubljim napadom na novinare i HND te podsjetio i kako je Programsko vijeće nedavno odbilo Program rada HRT-a za 2019.  što, kako je istaknuo, samo potvrđuje tezu da se na HRT-u već dogodio programski kolaps.

Komentiraj