Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je u ponedjeljak osudilo prijetnje novinarki HRT-a Maji Sever, a HND naglašava kako se radi o nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj u kojoj nema političke volje da se napadi riješe.

Uz psovke i uvredljive nazive, autor poruke napisao je novinarki „ako želiš živjeti s crncima idi u Englesku, Francusku ili SAD, a nemoj promicati masonsku multikulti politiku u Hrvatskoj. Poruku je zaključio prijetnjom u kojoj spominje smaknuće. Novinarka je uz poruku navela da čovjeku koji joj je poslao prijeteću poruku u profilu piše da je Hrvat koji živi u Belgiji. Napisala je da je poruku dobila zbog priloga o Nigerijcu Princeu Waleu Soniyikiju koji pokazuje da sve priče o izbjeglicama ne moraju biti tužne. Prince, koji je igrom slučaja stigao u Hrvatsku krajem 2011., bio je među prvim izbjeglicama koje su dobile azil, a danas ima restoran u središtu Zagreba.

Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da su posljednje uvrede i prijetnja kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva. HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 38 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku. Riječ je u glavnom o slučajevima u kojima napadači nisu krili identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute.

“O svakom pojedinom slučaju obavještavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te tražimo hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija”, poručuju iz HND-a.

Navode i kako ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe. Štoviše, dodaju da dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na nas što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara

Komentiraj