Sanjin Strukic/PIXSELL

HND: Novinarima se u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno prijeti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvalilo je u srijedu pojedincima te domaćim, inozemnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog, kako navode, pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

Policijsku istragu usmjerenu na “diverziju na kotaču automobila” predsjednika HND-a i prijetnje koje je dobivao, ali i prijetnje drugim novinarima, HND je pozdravio kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati, ističući kako očekuju da napadači na novinare konačno budu kažnjeni.

HND napominje kako su „zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama kao i na nekim web portalima“. Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje pa i poticanje na nove napade na novinare, stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Portale zbog toga pozivaju da otkažu gostoprimstvo autorima takvih komentara, navodeći kako posebno zabrinjava što su neki autori tih komentara i osobe velikog utjecaja u javnosti.

HND i mnoge nevladine udruge u petak su pozvale na istragu navodnog pokušaja ubojstva Lekovića, te je zbog tog slučaja kao i ranijih prijetnji novinarima, više saborskih klubova zatražilo tematsku sjednicu Odbora za medije.

Komentiraj