HINA / Tamino PETELINŠEK / STA

HND: Nedopustivo da slovenski premijer zabranjuje pitanja hrvatskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je i nedopustivim ocijenilo odluku slovenskog premijera Mire Cerara, koji je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani postavljanje pitanja dopustio samo novinarima slovenskih televizijskih kuća, ne i hrvatskim novinarima.

HND se u priopćenju poziva na izvješća nekoliko hrvatskih medija sa spomenute konferencije za novinare, na kojoj je slovenski premijer Cerar govorio o određivanju novog slovenskog arbitra u Arbitražnom sudu, pri čemu hrvatskim novinarima nije dopustio da postavljaju pitanja, već samo slovenskim novinarima.

 

  • Zbog težine te optužbe, a pogotovo u svjetlu postojećih hrvatsko-slovenskih tenzija vezanih uz rad Arbitražnog suda, u HND-u ističu kako su provjerili sve činjenice, te utvrdili kako je od novinara, koji su najavili dolazak na Cerarovu konferenciju za novinare, traženo da unaprijed pošalju pitanja za slovenskog premijera. Pitanja su, tvrde, poslali i reporteri HTV-a te zagrebačkih ureda Aljazeere Balkans i TV N1, koji su sa snimateljima doputovali u Ljubljanu.

 

No, upozoravaju u HND-u, pravo na odgovor dobili su samo novinari dviju slovenskih najgledanijih televizijskih postaja – TV Slovenija i POP TV, dok svi ostali, uključujući i novinarku Slovenske tiskovne agencije, nisu dobili odgovor na svoje pitanje.

“Dakle, nisu samo hrvatski novinari ostali zakinuti za odgovore, ali odluku predsjednika Vlade Republike Slovenije da pitanja dopusti samo određenom novinarima HND svakako smatra nedopustivim te poziva i slovenske kolegice i kolege da takvo ponašanje osude. Selektivna dozvola, odnosno zabrana postavljanja pitanja na konferenciji za novinare, bez obzira na čemu se temelji, napad je na javni interes”, ističe u priopćenju predsjednik HND-a Saša Leković.

Dodaje kako u HND-u očekuju od svih svojih članova, ali i hrvatskih novinara koji to nisu, da ne postavljaju pitanja te napuste konferenciju za novinare na kojoj bi neki od hrvatskih političara odbio odgovarati na pitanja određenih novinara/medijskih kuća, praveći tako razliku među novinarima koji rade svoj posao, bez obzira na razlog.

Komentiraj