HND: “Kad šute institucije, progovara ulica”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) “najoštrije je osudilo” sinoćnji “divljački napad na novinarsku ekipu N1 Televizije i profesoricu Alemku Markotić”.

Vlada i sindikat novinara osudili napad na ekipu N1 i Alemku Markotić

“HND je krajnje zabrinut zbog sve učestalijih nasrtaja na kolegice i kolege novinare te poziva odgovorne na činjenje kako bi se društvena klima u kojoj ih se nekažnjeno vrijeđa i napada napokon promijenila”, priopćio je HND, i ocijenio kako to “nije bio samo napad na pojedince, nego i ograničavanje prava javnosti na informaciju”.

“Pravo je svakoga građanina i građanke izraziti svoje mišljenje, ali sinoćnji napad s tim nije imao nikakve veze. Riječ je o divljačkom nasrtaju na novinarsku ekipu i njihovu gošću kakvih je u posljednjih nekoliko godina bilo previše”, kažu u HND-u, podsjećajući na niz napada na novinare proteklih godina.

“HND godinama prosvjeduje protiv krajnje neprimjerenog, a ponekad i sramotnog ponašanja prema našim kolegicama i kolegama, koje ponajprije dolazi od javnih osoba, najčešće političara. Također godinama poziva predstavnike vlasti da na takve pojave reagiraju i javno ih osude smatrajući kako će se u protivnom takva negativna atmosfera preliti na ulice. Kao što možemo zabilježiti, to se i događa, a odgovarajuće reakcije vlasti i dalje nema”, upozorava HND.

Podsjeća i kako je Europska komisija nedavno u svom prvom Izvješću o vladavini prava “ustvrdila da se novinari u Hrvatskoj suočavaju s brojnim prijetnjama, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima, a da državna tijela često na te prijetnje i napade ne reagiraju odgovarajuće i pravodobno”.

“HND se snažno zalaže za zaštitu svojih kolegica i kolega te jednako tako glasno protestira i traži da se zaštiti profesionalni dignitet onih koji im u naporima pravodobnog javnog informiranja stoje s druge strane pera ili kamera.”

Komentiraj