HND: Izostavljanje Glavaševića iz programa Dana sjećanja bila bi sramota

Matko Biljak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u nedjelju kako bi izostavljanje sjećanja na novinara ubijenog na Ovčari Siniše Glavaševića iz službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. bilo “neoprostiva sramota za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama”, te poručilo kako očekuje da će se Glavaševiću i ove godine odati zaslužena počast.

HND je priopćio da je “neugodno iznenađen” informacijom da u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., najavljenog za 20. studenoga, nije predviđeno održavanje tradicionalne priredbe “Grad – to ste vi”, koja je posvećena Siniši Glavaševiću.

Podsjeća da su se prijašnjih godina u okviru službenog programa mogli slušati Glavaševićevi novinarski radijski prilozi emitirani 1991. godine iz opkoljenoga Vukovara, a čitana je i poezija i proza vezana za Domovinski rat.

HND smatra kako je Siniša Glavašević “jedan od simbola čovječnosti u Domovinskom ratu te nepokolebljivog služenja novinarskoj profesiji i istini u najstrašnijim ratnim uvjetima, i to doslovno do posljednjeg daha”.

“Zato bi izostavljanje sjećanja na njega iz službenog programa bila neoprostiva sramota za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama”, ističe se.

S obzirom da na izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je Siniša Glavašević “jedan od simbola Vukovara i Domovinskoga rata” da ga se “nikada ne bi namjerno zaobišlo”, HND očekuje da se Glavaševiću i ove godine u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. oda zaslužena počast.

“Time se odaje počast i ostalim novinarima koji su poginuli ili su namjerno ubijeni tijekom Domovinskog rata radeći svoj posao”, stoji u priopćenju Saše Lekovića, predsjednika HND-a.

Komentiraj