HND i SNH pokrenuli kampanju ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’

“Na večerama se odlučuje o kome i čemu će se pisati, a o kome ili čemu neće. Tamo se odlučuje i o sudbinama nas novinara, a po naredbi tih šerifa, novinare se miče s neke bitne teme, miče ih se s rubrike, a na koncu, dijele se i otkazi” – ovo je jedno od zabirnjavajućih iskustava novinara i novinarki koji rade u lokalnim medijima, a koje će HND i SNH objavljivati tijekom kapanje ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvtaske pokrenuli su, naime, kampanju ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’ kojom, uoči lokalnih izbora, žele upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija.

U kampanju su uključeni kolegice i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javnu raspravu o problemima, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija. Rasprave će se moći pratiti na društvenim mrežama SNH i HND-a.

“Kampanjom ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’ želimo naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija”, poručili su iz HND-a.

Ističuu da su lokalni mediji danas uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim ‘oglašivačkim’ transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti. U kampanji će, anketirajući kandidate na predstojećim lokalnim izborima te tražeći odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija, pokušati saznati postoji li izlaz iz toga.

Na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem ćemo razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka. Voditelji lokalnih debata uključit će se Zoomom na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju. Razgovarat ćemo i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.

 

Komentiraj