HND i SNH osuđuju najavu otkaza Mijiću i upozoravaju na novi val otkaza

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u četvrtak su pružili punu podršku potpredsjedniku HND-a i novinaru Novog lista Branku Mijiću zbog prijetnji otkazom, te upozorili na novi val otkaza u medijima ističući da je otkaz dobilo pet novinara Al Jazeera Hrvatska.

“Nažalost došlo je takvo vrijeme da mi svako jutro počinje s pozivima kolega koji kažu kako su upravo dobili otkaz Ugovora o radu i od njih se traži da ga potpišu. Prijetnje otkazom dogodile su sada i kolegi Branku Mijiću u Novom listu, a da nije dobio nikakvo upozorenje, niti je učinio neki prekršaj da bi dobio otkaz”, rekla je Maja Sever na konferenciji za novinare.

“Stav Sindikata novinara Hrvatske je da su prietnje otkazom bez osnove, jer nije bilo prethodnog upozorenja o kršenju radne i profesionalne discipline. Poslodavac nije dostavio nikakve dokaze kako bi opravdao prijetenje i smatramo da nemaju niti jedan argumenat kako bi te prijetnje ostvarili. Branko Mijić je 35 godina u novinarstvu te je obavljao sve poslove od lektora, novinara do glavnog urednika te se uvijek jasno i glasno oglašavao i borio za prava novinara i radnika u medijima. Taj jasan i konkretan angažman vjerojatno je i bio povod poslodavcu da mu se prijeti otkazom. Mi smo u potpunosti uz kolegu Mijića i stojimo mu na raspolaganju kako bi zaštitio svoja i prava svih u Novom listu, koji je nekada bio ponos hrvatskog novinarstva, a sada se srozava na vrlo niske grane”, poručila je Sever.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko smatra da je to udar i na strukovnu organizaciju. “Jasno je da je osnovni motiv za prijetnje otkazom Mijiću njegovo djelovanje kroz HND. Istovremeno upozoravamo i na neodrživu situaciju u Novom listu. Naočigled se raspada jedan od stupova novinarstva, a dokaz za to je i činjenica da su redakciju u posljednje vrijeme napustili brojni odlični i vrhunski novinari. O svemu ćemo dakako obavijestiti i međunarodne novinarske udruge”, poručio je Zovko.

Dodao je da je ovih dana i u Al Jazeeri petero novinara dobilo otkaze. Sever i Zovko ponovili su kako je slika i stanje u hrvatkom novinarstvu jako loše te ih je strah da ćemo duže vrijeme trpiti posljedice kako ove krize tako i svega drugoga što se negativno odrazilo na novinarstvo.

Komentiraj