HND i SNH na HRT-u osudili verbalni napad Bandića na radijskog novinara i slušateljice

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara na HRT-u (SNH) osudili su napad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na voditelja emisije Zagrebi po Zagrebu Radio Sljemena Ivana Hlupića i riječi upućene slušateljicama.

Naime, nakon što je voditelj emisije postavio pitanje gradonačelniku da komentira informaciju kako ima 24 sata da riješi problem vlasništva zemljišta kod okretišta tramvaja u Prečkom, Milan Bandić okomio se na voditelja emisije uz optužbe da putem etera promovira nasilje.

“Samo vas molim, razgovarate s gradonačelnikom. Uozbiljimo stvar! Ja sam institucija Grada i gradonačelnik, a ne klošar! Nema prijetnji u demokratskoj Hrvatskoj. Vi promovirate to ucjenjivanje, nemojte to raditi”, obrušio se Bandić na novinara.

Potom su se u eter javile čitateljice, koje su kritizirale njegov nastup u emisiji, a Bandić je nastavio u naprimjerenom tonu. “Ja sam pristao biti u vašoj emisiji da pomognemo građanima, a ono što prenose drugi mediji, a onda to prenosite vi, je nekorektno. Može gospođa govoriti što hoće, neće mene nitko je****. Neće skrenuti s mog puta istine i dostojanstva… Zašto to radite, s čim se hranite?”

“Smatramo da je ovakvo ponašanje nedopustivo i neprimjereno za svakog pojedinca, a od g. Bandića zahtijevamo da se javno ispriča i voditelju emisije i slušateljicama.

Upravo zbog ovakvih učestalih vrijeđanja novinarki i novinara, koje prakticiraju političari izbjegavajući odgovore na novinarska pitanja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) nedavno su pokrenuli zajedničku kampanju pod nazivom “Samo odgovorite na pitanje”. Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju, a da nas pritom ne vrijeđaju i ponižavaju. Iz današnjeg primjera gradonačelnika Bandića vidimo da se neprimjereno ponašanje proširilo i prema našim slušateljima i gledateljima.

Dok oni na najodgovornijim pozicijama u društvu javno i jasno ne osude ovakvo ponašanje, ostaje nam još jednom ponoviti #samoodgovoritenapitanje”, navodi se u priopćenju kojeg su potpisali Ogranak HND-a pri Hrvatskoj televiziji, Ogranak HND-a pri Hrvatskom radiju i Ogranak Sindikata novinara na HRT-u.

Komentiraj