HND: “I ova izborna tragikomedija pokazala je zašto vladajućima nije u interesu mijenjati Zakon o HRT-u”

Način na koji je proveden farsični natječaj za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a pokazuje nužnost hitnih izmjena Zakona o HRT-u, poručili su u četvrtak iz HND-ovog ogranka na HTV-u i SNH prozivajući za nečinjenje aktualnu Vladu i ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek.

Vlada Andreja Plenkovića imala je dovoljno vremena, Zakon se mogao mijenjati ali nije, što je i odgovornost Ministarstava kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek kao nadležnima za HRT, ističe se u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara hrvatske (SNH).

Strukovne udruge, kažu, ne mogu poduprijeti izbornu proceduru u kojoj se nakon primjedbi na regularnost postupka dvaput održava sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Na prvoj sjednici održanoj 12. listopada 2021., prije nego što je objavljeno tko je kandidat, dvojica članova koji nisu nazočili sjednici deponiraju svoje glasove, koji se proglašavaju važećima. Tvrdnja vladajuće većine kako je petero prisutnih od 13 članova Odbora dovoljno da izaberu čelnika HRT-a potpuno je razotkrivanje farse. Nakon prosvjeda oporbenih zastupnika sjednica je ponovljena. U cijelom procesu programi kandidata, kao njegov najvažniji dio, postali su tek “dodatak”, a ne temelj za daljnju proceduru izbora. Jasno je da savršenog recepta za izbor ravnatelja HRT-a nema, ali trenutačno proveden izbor to nipošto nije, ističe se u priopćenju.

Okvir za izgradnju profesionalnog i neovisnog javnog servisa

Iz HND-a i SNH poručuju kako je važno stvoriti okvir za izgradnju profesionalnog i neovisnog javnog servisa. Dovoljno je, kažu, pogledati HTV-ovo izvješće sa sjednice Odbora 13. listopada, objavljeno u središnjem Dnevniku, u kojem nije bilo ni riječi o primjedbama oporbe na proceduru izbora, neregularnost natječaja i sukob interesa kandidata vladajućih. To je, ističu, slika informativnog programa HTV-a 2021., onog programa koji premijeru unaprijed šalje pitanja za intervju ili onoga u čijem se Studiju 12, koji je plaćen milijunima pretplatničkih kuna i iz kojeg se emitiraju središnje informativne emisije, za jakog nevremena zbog slabe zvučne izolacije čuje kako pada kiša.

Dok se politika bavi kadroviranjem, na Prisavlju se, tvrde, događa pravi novinarski egzodus. O problemima informativnog programa, cenzuri i autocenzuri, netransparentnom poslovanju, vanjskim produkcijama, padu domaće, takozvane in house proizvodnje, narušenim međuljudskim odnosima, skandalima zbog seksualnog uznemiravanja, zastrašivanju tužbama i teškom radnom ozračju u svojim su kandidaturama govorili gotovo svi kandidati. Stoga je upravo u ovom trenutku važan što širi javni, ali i politički konsenzus o tome tko će nakon Kazimira Bačića upravljati HRT-om.

I prije uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a bilo je dovoljno razloga da se odgovorni pozabave stanjem na HRT-u, što nisu učinili premda su se strukovne udruge tijekom četiri godine njegova mandata priopćenjima oglasile čak 17 puta, poručuju iz HND-a i SNH te dodaju da u glavnom ravnatelju, čak i ako nije sam nužno novinar, traže osobu koja poznaje novinarstvo, nije u sukobu interesa i razumije što je program javnog medija, jer upravo će on svojim izborom najbližih suradnika odrediti smjer programa.

Izbor glavnog ravnatelja pokazao je opravdanost naših višegodišnjih zahtjeva za izmjenama Zakona o HRT-u koje će otvoriti mogućnost njegove poslovne i programske stabilizacije te osigurati neovisan i transparentan izbor bez očitog političkog utjecaja i time odškrinuti vrata transformaciji HRT-a iz državnog u istinski javni servis. Kako bismo to osigurali, proces izbora glavnog ravnatelja HRT-a ne smije za sobom ostaviti ni jednu jedinu mrlju, zaključuje se u priopćenju koje u ime ogranka HND-a na HTV-u i podružnice Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u potpisuju Sanja Mikleušević Pavić i Maja Sever, predsjednica SNH.

Komentiraj